7 000 000 000 000 forint: ennyibe kerül Paks 2

Az új blokk ára sok mindent megoldhatna

Stadion minden városba vagy a gyermekéhezés felszámolása.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új paksi atomerőmű-blokk építése a legvisszafogottabb becslések szerint is 500 ezer milliárd forintba fog kerülni, de az Együtt-PM szerint kamatokkal és 750 millió forintos önrésszel számolva a 3000 millió forintos hitel visszafizetése 7000 milliárd, azaz 7 000 000 000 000 forintba kerül majd a magyar embereknek, amennyiben mi helyesen bántunk a nullákkal.

Sok stadion vagy jóllakott gyerekek

Ilyen összeg elköltésében már csak a fantáziánk szabhat határt a kreativitásnak. Mit lehetne kezdeni ennyi pénzzel, ha nem atomerőművet fejlesztenénk?

Ha a Ferencváros új létesítményét tekintjük etalonnak, úgy hasonló stadionokból 466 darabbal szórhatná tele a kormány az országot. Ez azt jelenti, hogy mind a 346 magyar városnak jutna több tízezer fő befogadására alkalmas futballszentély, de 120 kisebb település is örülhetne. Persze Felcsút kivételével. 

Egyes szakértői vélemények szerint 60 milliárd forintból felszámolható lenne a hazai gyermekéhezés. Ez a paksi blokk költségének kevesebb mint századrésze, tehát nyugodtan kezdhetne a magyar állam gyermekéhezés-projektekbe a világ szegényebb tájain is.

Az Európai Uniótól a csatlakozásunk óta eltelt tíz évben 8,6 milliárd euró érkezett hazánkba. Ilyen magasságokban ez tényleg már csak egy hajszállal több, mint amit bő harminc év alatt vissza fogunk fizetni a közös kasszából az orosz államnak.

Lenne még helye a pénznek, a 3-as metró például egyes vélemények szerint már most életveszélyes. A jelek szerint azonban egyelőre nem újítják fel.

Hogy mekkora erőket mozgatott a kormány a devizahitelesek megsegítésére? Nos, az árfolyamgát a fennállása óta eltelt két év alatt 16,5 milliárd forintjába került az államkasszának. Ez azt jelenti, hogy a paksi bővítés árából 437 hasonló költséggel járó programot szervezhetnének még meg a kormány részéről.

Ezt is szeretjük