Előrejelzés: ennyivel fogsz jobban élni nyártól

Jó hírek a gazdaságból

Nő a foglalkoztatottság és a reálbér. Jobbak a kilátások, mint azt szakemberek várták.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy friss, terjedelmes elemzés szerint úgy tűnik, a 2008-ban kezdődő válság eddig tartott. Idén is és jövőre is gazdasági növekedés várható a Takarékbank szerint. De vajon jobban élünk-e ennek hatására?

Ha van munkája, és nem nőnek az árak, vásárol a magyar

Bár komoly szerepe van benne a közmunkaprogramnak - annak is a választások előtt közvetlenül történt felduzzasztásának -, a foglalkoztatás idén végre bővült. Jó hír, hogy már a magánvállalatok is egyre inkább keresik az új munkaerőt. Ez a folyamat a reálbérek növekedésével együtt meglátszik a belső fogyasztásban, mely szintén nőtt az elmúlt időszakban.

Az elemzés beszámol róla, hogy egyes területeken csökkentek az árak, de általánosságban is inkább stagnálás volt jellemző. Ez a fizetések értékét növelő tényező az év további részében is megmarad. Hogy miért nem nőnek a hazai árak? Nos, a Takarékbank szerint ebben jelentősen szerepet játszik a rezsicsökkentés mellett a világpiaci árak csökkenése. Nem kell tehát attól félni, hogy növekednének az árak az év második felében.

Az áremelkedés elmarad, olcsóbb lesz a nyaralás

Mint arról már korábban beszámoltunk, idén elmaradt az árak általános emelkedése. Bár általánosságban nőttek a bérek, az infláció hiányában a bérek emelkedésének mértékén túlmenően tudott a magyar vásárolni. Nyárra mindenképpen jó hír, hogy főként az utazás és az élelmiszerek lettek olcsóbbak, de az Európai Bizottság is segítséget nyújt. A brüsszeli testület döntésének értelmében idén ismét csökken a díja annak, ha külföldi nyaralásodon hazatelefonálnál.

Ha politikusaink még ma is eredeti foglalkozásukat űznék, ők is örülhetnének a jó híreknek. Nekik azonban alighanem mindegy, nincs olyan forgatókönyv, hogy anyagilag rosszul járjanak.

Nőttek a beruházások is, ám ehhez főként a külföldi hatások járultak hozzá, mint az uniós támogatások, hitelek, vagy éppen a németországi export dinamikus növekedése. Bár nem tudjuk, mikor ér véget a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusa - legutóbb május végén csökkent az alapkamat -, a várakozások szerint ekkortól erősödhet a forint. Minden bizonnyal ezt a nyarat még nem úszod meg 300 forint alatti euróval, ám az elemzés bizakodó e tekintetben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem kerülünk vissza az uniós eljárás alá

A Takarékbank elemzői hozzáteszik, bár az év első felében dinamikus volt a növekedés, főként az EU-s forrásoknak köszönhetően, ám a második félévre ez némileg lelassul. Ugyanakkor így is 3,1%-os GDP-növekedésre van kilátás idén, ami bár elmarad a térség más országainak bővülésétől, az eddigiekhez képest mindenképpen örömteli.

A kormány örülhet, ugyanis az előrejelzések szerint nem lépi át a költségvetési hiány a 3%-os küszöböt. Hazánk hajszálpontosan egy éve került ki a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt ellene folyó uniós eljárás alól. Kilenc év után sikerült 3% alá szorítani a mutatót, ami most úgy tűnik, tartósnak bizonyul.

Fotó: Wikipedia.hu/feltöltő: Egrian

Ezt is szeretjük