A te béred eléri az átlagot? Ellenőrizd!

A legfrissebb KSH-adatok

A jó hír az, hogy tartós lehet a bérnövekedés, de közmunkásként még mindig nagyon nehéz megélni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KSH legfrissebb kutatása szerint közmunkásként rettentő keveset kereshetsz, ám brókerként és informatikusként továbbra is komoly jövedelemre lehet szert tenni.

A bérek pedig már jó ideje emelkednek, ami talán lassan mindenki meg is érezhet végre. Itt vannak a legfrissebb számok.

Nagyot nőtt tavaly óta az átlagbér

Áprilisban a bruttó átlagkereset 4,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,7%-os volt a növekedés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal - KSH. A vállalkozásoknál 4,6, a költségvetési szférában 12,8%-os volt a keresetnövekedés a közfoglalkozottak nélkül.

A közalkalmazottak körében a közfoglalkoztatottak nélkül regisztrált jelentős, csaknem 13%-os bruttó bérnövekedés, a KSH adatai alapján valószínűleg a nem havi rendszerességű keresetek - például bónusz, jutalom - megugrásának köszönhető: áprilisban ez az összeg 15 244 forint volt, több mint háromszorosa az előző év azonos időszakinak.

Legnagyobb mértékben az oktatás területén dolgozók havi bruttó átlagkeresete emelkedett áprilisban az egy évvel azelőttihez képest. megjegyezzük, e szektorban van honnan emelni a béreket.  Az idei első négy hónapban a nemzetgazdaságban - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - az átlagkeresetek 2,4%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Kitartó növekedésre készülhetünk

Mint arról nemrég beszámoltunk, a gazdasági fellendülés - még ha csekély mértékben is - folytatódik, egyes előrejelzések szerint még 2015-ben is kitart. Így pedig az alacsony, szinte eltűnő infláció mellett hamarosan érzékelheted is a folyamat hatásait.

Politikusaink minden nyáron elutaznak kikapcsolódni. Idővel talán az átlagember is megérzi a bérnövekedés hatásait annyira, hogy nyaralást tervezzen.

2014. január-áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 232 300 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 249 600, míg a közszférában 201 300 forintot kerestek. A nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 245 800, a vállalkozásoknál 251 100, a költségvetésben dolgozóké 234 400, a nonprofit szervezeteknél pedig 226 100 forint volt.

A közmunkásbér még mindig nem elég, de a biztosítás nagy üzlet

A közfoglalkoztatottak átlagosan 77 500 forintot kerestek. Mint arról egy korábbi KSH-felmérés alapján már beszámoltunk, ez alatta marad a létminimumhoz elegendő havi apanázsnak. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak - 504 700 forint -, ezt az információ és kommunikáció - 470 200 forint -, valamint az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - követte - 399 000 forint.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás - 136 800 forint -, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás - 153 300 forint -, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat - 167 100 forint - ágakban dolgozók kerestek.

Ezt is szeretjük