Ezekkel a munkákkal kereshetsz a legjobban Magyarországon

Még mindig nagyon megéri diplomát szerezni, hiszen kétszeresére is nőhet a béred.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közzétette adatait, melyből megtudhatod, mely szektorban mennyit lehetett keresni 2013-ban.

A kőolaj és a gyógyszerek sokat hoznak a konyhára

Nem lepődhetünk meg azon, hogy a fizikai és a szellemi munka között szektoron belül is igen komoly az eltérés. A tanárok mindenképp örülhetnek idén, legalábbis a fizetesek.hu portál szerint. A lap kiszámolta, hogy a tanárok átlagos bére 5%-ot emelkedett az előző évi adatokhoz képest.

Bizonyos műszaki területeken kiemelkedő bérezés jut egy szellemi munkásra. Ha például a kőolajágazatban tudsz elhelyezkedni, közel 516 ezer forintos alapilletmény üti a markod. E ágazatban még a fizikai munkát végzők is kiemelten keresnek közel negyedmilliós alapbérükkel.

A gyógyszergyártás is egy jól jövedelmező ágazat. Itt 435 ezres alapbér illeti meg a szellemi munkát végzőket, de fizikai munkakörben is 200 ezer fölött marad a bérezés. A távközlési szektor sem fukarkodik a dolgozóival, hasonlóan magas fizetések érhetők el, mint a gyógyszergyártás terén.

Talán nem meglepő, hogy a kommunikáció, a pénzügy, illetve a jogi-számviteli ágazatokban is a fentiekhez hasonló nagyságrendű alapilletmény jár. Az egészségügyi ellátásban tevékenykedők azonban nem örülhetnek. Itt mindössze 180 ezer a szellemi, 124 ezer a fizikai munkáért járó legkisebb bér. A pár éve még igen népszerű szakmának számító vendéglátásban hasonló a helyzet.

A teljes táblázatot az Eduline.hu oldalon böngészheted át.

Vajon politikusaink most keresnek jobban, vagy polgári munkájuk megtartása lett volna az anyagilag okosabb döntés? Ez talán nem is kérdés.

Tarlós István segédmunkásként kezdte

Nézegess képeket!

Elolvasom

Még mindig nagyon megéri diplomát szerezni

A szellemi munkakörök betöltéséhez gyakorta szükséges főiskolai vagy egyetemi diploma. Jól látszik, minden ágazatban komoly különbségek vannak a fizikai és szellemi munkakör bérezése között. A legtöbb ágazatban közel kétszeresét lehet keresni szellemi munkával, mint fizikaival. Ezért sem merész azt állítani, hogy még mindig nagyon megéri a felsőoktatásban tanulni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A fizetesek.hu szerint az oktatásban egyértelmű és érezhető a változás. Az ezen a területen dolgozók bruttó bére 178 600 forint, ami 5%-kal magasabb, mint tavaly. Ezt természetesen az egyetemi oktatók húzzák felfelé, egy tanító azonban már jóval szerényebb összeget vihet haza. Ebben a szakmában ráadásul sok egyéni jellemző is befolyásolja a fizetés mértékét, mint a ledolgozott évek száma, a szakosodás, képzettség.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint az átlagbér az év első felében bruttó 229 800 forint volt. Ez a szám némileg magasabb, mint a 2013-as adat. Nemrég cikkeztünk a KSH Létminimum 2013 című felméréséről, melyből kiderül, mi az a legkevesebb pénzösszeg, melyet az alapvető kiadások fedezetére havi rendszerességgel haza kell vinni.

Ezt is szeretjük