30 ezer forinttal több maradhat a pénztárcádban: kinek és mikor jár a pénz?
A kormány lépett a devizahitelesek ügyében.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány ismét lép a devizahitelesek megmentése érdekében. Ha devizahiteled van, és a bank visszaélt az árfolyamréssel - az esetek többségében feltehetőleg ez történt -, úgy visszakaphatod az ebből fakadó többletbefizetéseket. Ez akár 100 ezer forintot is jelenthet, ám a fontosabb, hogy a havi törlesztőrészlet is komolyan mérséklődhet. Erre számíthatsz.

Összesen 400 milliárd forintot fizethetnek vissza a bankok hiteles ügyfeleiknek a kormány lépése nyomán. A Ház a Kúria két héttel ezelőtti jogegységi határozatát foglalta törvénybe, ám a bajba került devizahitelesek gondjai nem oldódnak meg teljesen. A mostani döntés viszont a forinthiteleseket is érinti.

Tízezreket nyerhetsz havonta

Nagyjából 20%-kal csökkenhet az adós havi törlesztőrészlete egyes hitelek esetében. Így jelentősen, akár 20-30 ezer forinttal is mérséklődhet egy adós havi fizetési kötelezettsége. Ez minden esetben vonatkozik rád, kivéve akkor, ha végtörlesztettél. Az indoklás szerint a végtörlesztésben részt vevők már így is kedvező feltételekhez jutottak, így további segítséget számukra nem nyújt a kormány.

Az új törvény megszületésével az adósnak nem kell perelnie, a bank bizonyos esetekben visszafizeti a törvény szerint jogtalanul beszedett pénzt akár forintalapú hitelek esetében is. Sőt, akkor is él a döntés rád nézve, ha az árfolyamgát lehetőségével éltél.

A lényeg: mivel a Kúria az árfolyamrés tisztességtelenségét állapította meg, ezért minden devizaalapú kölcsönre, lízingre vonatkozóan a bankok kötelesek elszámolni a tisztességtelenül szerzett nyereséggel, és azt pereskedés nélkül visszafizetni az adósnak, illetve a tartozásból levonni.

Nem csak a devizahiteleseken segít a törvény, mely az egyoldalú kamatemelésekkel is foglalkozik. Ennek értelmében minden egyoldalú kamatemelés tisztességtelennek minősül, míg a bankok nem bizonyítják annak tisztességességét a bíróságon. Ez utóbbira azonban szakértők szerint a legtöbb esetben nincs sok esély.

Korábban több tüntetést is szerveztek a bankok ellen devizahitel-károsultak. Általában a kormány tétlenségét okolták. Nézegess képeket az idei kormányellenes megmozdulásokról!

Ősszel neked fizetnek a bankok

A pénzintézeteknek egy hónapjuk van arra, hogy felülvizsgálják a szerződéseiket, várhatóan pedig három hónapon belül rendezik is a kérdéses ügyeket, így az adósok pénzükhöz legkésőbb október elején juthatnak hozzá, illetve a törlesztő mértéke is ekkorra mérséklődik.

A tisztességtelennek nyilvánított gyakorlat szerint a bankok eddig devizahitelek esetében az árfolyamréssel trükközhettek. Ez azt jelentette, hogy a pénzintézet folyósításkor az alacsonyabb vételi árfolyamon, míg törlesztéskor a magasabb eladási árfolyamon számolt. A Kúria június 16-i döntése értelmében középárfolyamon kellett volna számolni, így az ebből nyert különbözet visszajár az ügyfélnek, és ezentúl mérséklődik a törlesztő mértéke.

Forinthitelek esetében az egyoldalú kamatmódosítások miatt lehetnek bajban a bankok. Ezeknél ugyanis nekik kellene bíróság előtt bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el, ám erre szakértők szerint nincs sok esély. Így forintalapú kölcsönöknél a kamat visszaállna az eredeti szintre.

Becslések szerint az árfolyamrés miatt 100 milliárd, az egyoldalú kamatemelés miatt pedig 300 milliárd forintot veszítenek a bakok, tehát őszig összesen 400 milliárd forint járhat vissza az adósoknak.

A teljes probléma megoldását ismét elodázták

A bajban lévő devizahitelesek problémája ezzel azonban nem oldódott még meg, ezt pedig maga a törvény ismeri el. Abban ugyanis szerepel, hogy ősszel újabb rendelkezések jöhetnek. Várhatóan az őszi ülésszakban olyan törvényt fogadnak majd el, amely megszünteti a devizahitelezést.

Azért lenne szükség akár a devizahitelek forintosítására vagy egyéb megoldásra, mert a fő gond nem az árfolyamrésből, hanem magából az árfolyamból fakad. Ugyanis a szerződés megkötése óta rengeteget gyengült a forint mind az euróhoz, mind pedig a svájci frankhoz képest.

Bár komoly változást hozhat a törvény egyes hitelesek törlesztőrészletében, még mindig nem éri el a hitel igénylése idején fizetendő mértéket. Ha ma 124 ezer forintot törlesztesz, és a bankod veled is tisztességtelenül járt el, ezután 100 ezer forintot fogsz. Azonban egy ilyen mértékű hitel törlesztője a válság előtt még 60 ezer forint környékén mozgott.

A forinthitelek esetén akár rosszul is járhat az adós. Mivel a Magyar Nemzeti Bank régóta folyamatosan csökkenti az alapkamatot, így a bank bizonyos esetekben ennek mértékében csökkentette a részleteket. A törvény betűje szerint azonban most ezt is meg kellene semmisíteni a pénzintézeteknek, mellyel emelkedne a törlesztőrészlet.

Ezt is szeretjük