Már cukorhiány is van - Itthon egyre több vásárló panaszkodik rá
A hazai boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget, a szakértő kifejtette az okokat.

GettyImages-1158484659
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazai boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget, derül ki az Infostart cikkéből. A szakértő kifejtette a lapnak a helyzet okait.

Sajnos nem a cukor az egyetlen élelmiszer, amit limitálnak az üzletek. Egyre több bolt ajtajában tűnnek fel mennyiségi limitálásra vonatkozó közlemények. 

Cukorhiány Magyarországon

Dorogi Árpád a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke és a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese elmondta az InfoRádiónak, hogy Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet. 

A szakértő az elégtelen termelés kapcsán kifejtette, hogy az elmúlt néhány évben nagyon alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületét. 2017-ben még 15 500 hektáron termesztettek cukorrépát, 2021-ben 10 500 hektáron, idén pedig csak 8600 hektáron. Az aszály pedig még tovább súlyosbítja a helyzetet, jelentős mennyiségű csapadék hiányzik, így csökkenni fog a cukorrépatermés mennyisége. 

IMG 20220810 090254
Fotó: Fehér Ági/Femina

Tehát nemcsak a termőterületek nagysága csökkent, hanem a várható hozam is fog. Ami sajnos a szakértő szerint azt jelenti, hogy még a hazai cukorfogyasztás egynegyedét sem lesznek képesek előállítani 2022-ben. Emiatt drágulni fog a cukor. 

A szakértő szerint jövőre sem lesz elég cukor Európában. Ez a probléma megoldható lenne külföldi behozatallal, de sajnos az Európán kívüli kínálat is csökkent, megemelkedtek az árak, és a szállítási költségek is sokat nőttek. Most még ellátási problémák is felléptek, a kereskedelem pedig képtelen pótolni az Európában keletkező hiányt. Dorogi Árpád szerint tehát az az alapvető probléma, hogy több cukrot fogyasztunk, mint amennyit termelünk. 

A boltokban fellépő hiányt súlyosbítja a cukor ársapka alá tartozása is. A cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők az ársapka miatt csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatják a cukrot, így veszteségesek lesznek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A boltokban tapasztalható hiányt azonban nem lehet csak azzal magyarázni, hogy itthon keveset gyártunk, és a világpiacon is csökkent a kínálat. Azonkívül, hogy nincs kínálati piac, még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mert ők csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatnak, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik. A szakember azt mondta az InfoRádiónak, hogy nem tudja, mikor fog megváltozni ez a helyzet.

Sajnos nem a cukor az egyetlen olyan termék, amelyet részben a hatósági árszabályozás miatt limitálnak a boltokban. Egyre több bolt ajtajában tűnnek fel bizonyos ársapka alá eső termékek mennyiségi limitálására vonatkozó közlemények. 

Leállt az orosz kőolajszállítás: még nagyobb lehet a benzinhiány

Augusztus első napjaiban leállt a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül Oroszországból küldött olajexport. A szállítás leállása tovább nehezítheti az itthoni üzemanyag-ellátást. A Mol azt nyilatkozta, hogy több hétre elegendő olajtartalék van az országban. 

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük