Leállt az orosz kőolajszállítás: még nagyobb lehet a benzinhiány

A szállítás leállása tovább nehezítheti az itthoni üzemanyag-ellástást.

GettyImages-1381376333
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Augusztus első napjaiban leállt a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül Oroszországból küldött olajexport, írja a Reuters.

A szállítás leállása tovább nehezítheti az itthoni üzemanyag-ellátást. A Mol azt nyilatkozta, hogy több hétre elegendő olajtartalék van az országban. 

Leállt az orosz kőolajszállítás

A felfüggesztés oka a források szerint az, hogy nem érkezett meg az a tranzitdíj, amelyet az orosz Transznyeftnek kellett volna kifizetnie a csővezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta csővezeték-üzemeltetőnek. A Transznyeft megerősítette a hírt. 

A leállás miatt nemcsak hazánk nem kap az olcsó orosz olajból, hanem a szlovákok és csehek sem. A több mint ötven éve működő Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül átlagosan napi 250 000 hordót szállítottak a régióba. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A hírnek köszönhetően a Mol részvényeinek árfolyama 5,3 százalékot esett a reggeli nyitóértékhez képest. Magyarországon a magánkézben lévő autókba tavaly november óta hatósági áron 480 forintért lehet tankolni. Ez jóval alacsonyabb, mint az átlagos európai üzemanyagárak.

A Mol azért volt képes biztosítani az olcsóbb gázolajat és benzint, mert az orosz olaj olcsóbb, mint a többi Európában hozzáférhető. Ha az orosz beszállítás megszűnik, az ársapka valószínűleg nem lesz tartható, sőt üzemanyaghiány is fenyegethet.

A Mol százhalombattai finomítója 60 százalékban az orosz olajat használja fel. A cég a leállás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy több hétre elég tartalékuk van, és folyamatosan dolgoznak a helyzet megoldásán. A díjkötelezettség átvállalásáról is egyeztetést kezdeményeztek. 

Változtat a kormány a benzinárstoppon: már kevesebben tankolhatnak kedvezményesen

Piaci árat fognak fizetni az üzemanyagért a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, a nem természetes személy által karbantartott autók és a külföldi rendszámmal rendelkező gépjárművek. 

Változtat a kormány a benzinárstoppon: már kevesebben tankolhatnak kedvezményesen

A rendhagyó Kormányinfón fontos bejelentést tett az üzemanyagárról Gulyás Gergely.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük