Fontos határidő jár ma le: nagy büntetés jár érte, ha valaki elfelejti

Azonkívül, hogy akár 150 ezer forintos büntetés járhat érte, még súlyos baleseteket is okozhat.

GettyImages-827881056

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tapasztalatok szerint nagyon sokan megfeledkeznek erről a határidőről minden évben.

Pedig azonkívül, hogy akár 150 ezer forintos büntetés járhat érte, még súlyos baleseteket is okozhat.

Csütörtökig kell visszavinni a megmaradt tűzijátékokat

Ma jár le a szilveszterről megmaradt tűzijátékok leadásának határideje. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon kevesen viszik vissza a fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat.

Leskovics Éva pirotechnikus elmondta az M1 Híradójának, hogy annak ellenére, hogy ők akár harminc helyen is árulnak az országban pirotechnikai eszközöket, a több ezer vásárlóból csak évente 3-4 visszaszállításuk szokott lenni. 

GettyImages-1181072425
Fotó: Mathieu Young / Getty Images Hungary

A hatályos kormányrendelet értelmében január elseje és január 5-e között kell visszavinni a fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat, máskülönben a rendőrség nemcsak a határidő utáni felhasználásért, hanem magáért a birtoklásért is kiszabhat 150 ezer forintos pénzbírságot, mert az pirotechnikai szabálysértésnek minősül.

A lejárt szavatosságú, sérült tűzijátékok, a petárdákhoz hasonlóan, nagyon balesetveszélyesek. Huszák András, az Országos Rendőr-főkapitányság Tűzszerész Szolgálatának parancsnoka szerint a szakszerűtlen tárolás miatt változhat a tűzijátékok kémiai összetétele, ami kiszámíthatatlan reakciókat okozhat.

- Ha a termék átnedvesedik, majd megint kiszárad, a reakcióideje az jelentősen megváltozik, illetve hogyha lakástűz vagy bármilyen más ok miatt ezek a termékek működésbe lépnek, akkor nagyon súlyos veszélyt jelentenek azokra, akik a közvetlen környezetükben tartózkodnak, gondolok itt különböző csonkolásos vagy égési sérülésekre" - fogalmazott a szakértő.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így néz ki egy emberi kéz, ha petárda robban benne: az állatokat is nagyon megviseli a zajongás

A háziállatok és az emberek védelmére hívják fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás idején az állatvédők és a mentőszolgálat emberei.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük