Ilyen volt a tűzijáték a ’60-as években: képeken augusztus 20. a rendszerváltás előtt

Csak 1966-tól lehetett újra tűzijáték az augusztus 20-i ünnepségsorozaton.

Augusztus 20. a ’60-as években
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Augusztus 20-át már 1771-ben országos ünneppé nyilvánította Mária Terézia - ekkor még Szent István napjaként említik. 120 évvel később, 1891-ben Ferenc József tette munkaszüneti nappá.

A második világháborút követően azonban a kommunista hatalom megszüntette az ünnep nemzeti, illetve egyházi jellegét.

Augusztus 20. a '60-as években

Bár augusztus 20. továbbra is munkaszüneti nap volt, tartalmát megváltoztatták. Először az új kenyér ünnepének nevezték, majd az 1950-es évektől a Népköztársaság ünnepévé tették. Az 1956-os forradalmat követően teljesen betiltották a pirotechnikai eszközök használatát, csak tíz évvel később, 1966-ban indulhatott újra a tűzijáték. A következő - Fortepan gyűjtéséből származó - fotókkal szeretnénk megmutatni, milyen volt a Kádár-korszak első harmadában augusztus 20-i ünnepségek hangulata Budapesten.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük