A csernobili atomerőművet 100 éven belül le kellene bontani: aggasztó dolgok derültek ki
A csernobili atomerőmű védőhálói előbb-utóbb meg fogják adni magukat az idő vasfogának.

GettyImages-1154967397
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csernobili atomerőművet védő szarkofág és egyéb védelmi óvintézkedések ideje lassan, de biztosan fogyatkozik. Az elkövetkező száz éven belül le kell bontani, máskülönben összeomlik.

Neil Hyatt professzor, a Királyi Műszaki Akadémia és Nukleáris Leszerelési Hatóság kutatószékének a radioaktív hulladékok kezeléséért felelős munkatársa beszélt arról, hogy nemrég az üzemben végzett mérések aggasztó eredménnyel szolgáltak - szerinte ideje felkészülni a szennyező erőmű egészének eltávolítására.

A csernobili atomerőmű jelenlegi állapota

- Az atomerőmű szarkofágját, a régit és az újat is azért hozták létre, hogy stabilizálják a helyzetet - lényegében, hogy időt nyerjünk. Ezzel százévnyi előnyt kaptunk.

GettyImages-492209612

- De ha elkezdjük a leszerelést, az legalább ötven évig tart majd, és nagyjából 900 millió fontba (több mint 360 milliárd forintba, a szerk.) fog kerülni. Azért emészt fel ennyi időt és pénzösszeget, mert még mindig nem tudunk mindent arról, ami a bontáshoz szükséges, ebbe beletartoznak az üzemben lévő veszélyes anyagok is.

- Előbb-utóbb az egész össze fog omlani. Ha a szarkofággal sikerült még száz évet nyerni, akkor gyakorlatilag a következő húsz éven belül el kell kezdeni a bontást - mondta Neil Hyatt professzor.

Az atomerőmű lebontása

Legalább 30-40 évre lesz szükség, mire sikerül elbontani az erőművet, és ezt követi még a többi, sugárszennyezett hulladék kezelése, amire szintén rengeteg időt kell fordítani. Így nézve a száz év már nem is tűnik olyan soknak. De mi történik akkor, hogyha túl későn cselekszünk?

- Ha kifutunk az időből, az nem azt jelenti, hogy felrobbannak a hűtőtornyok, és minden egy nagy halomban lehullik. Ahogy a korrodálódott, sérült részek elkezdenek leesni, még nehezebben lehet majd hozzáférni az üzem belsejéhez. Ez gyakorlatilag radioaktív port generálna - nyilatkozta a professzor.

A cikk az ajánló után folytatódik

A reaktoron dolgozó tudósok nemrégiben a neutronok egyre növekvő szintjét rögzítették. Elképzelhető, hogy ezek a részecskék önmaguktól semlegesítődni fognak, máskülönben sürgős beavatkozásra van szükség, a tervek szerint bórrudakat fúrnának le a problémás területre.

- Ha felelősségteljes nukleáris nemzet akarunk lenni, akkor foglalkozunk kell a múltunk örökségével is, és támogatni Ukrajnát Csernobil végleges felszámolásában. Ne akarjuk a jövőben annak a következményeit megérezni, hogy a jelenben nem cselekedtünk - fejezte be gondolatmenetét a tudós.

Ritkán látott fotók a csernobili atomkatasztrófáról

A katasztrófa idején és nem sokkal utána készült képeket csak kevesen ismerik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük