35 éve történt a csernobili atomkatasztrófa: ritkán látott fotókat mutatunk

1986. április 26-án, 35 éve az emberiség egyik legnagyobb katasztrófája történt Csernobilban.

csernobil-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy átlagos, szombati napnak indult Csernobilban és alvóvárosában, Pripjatyban április 26-a 1986-ban, az emberek még az ezt megelőző napon is készültek a május 1-i ünnepségekre, élvezték a tavaszi meleget, az atomerőmű éjjeli műszakjában dolgozók pedig este elindultak a munkába.

Éjfélkor, a műszakváltáskor nem is sejtették, mi vár rájuk. A 4-es blokk reaktorának éves karbantartása zajlott, és egy tesztet hajtottak végre, ám emberi mulasztás miatt 1 óra 23 perckor felrobbant a reaktor, és szinte felfoghatatlan mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe. A sugárzás miatt több százezer embert kellett kitelepíteni a közeli településekről, és a mai napig csak engedéllyel lehet belépni a Zóna területére.

Ritkán látott képek a katasztrófáról

A mai Csernobil és Pripjaty képeit talán mindenki jól ismeri, hiszen számos helyen láthattuk már a szarkofággal lezárt reaktort és az utolsó szovjet települést, ami 35 év alatt igazi szellemvárossá változott. A katasztrófa idején és nem sokkal utána készült képeket viszont csak kevesen ismerik, pedig fontos eseményekről és valódi hősökről árulkodnak, hiszen sokan az életükkel fizettek azért, hogy csökkenteni tudják az Európát ellepő radioaktív szennyezést.

(Képek forrása: chernobyl_1986 / Instagram, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük