Különös gombát találtak a csernobili atomerőműben: egyre több van belőle

Nagyon jól érzi magát ez a különös gomba a csernobili atomerőműben, és nem is akármiért.

atomerőmű
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fekete gombákat - Cryptococcus neoformans - először a Pripjaty városának közelében történő atomerőmű robbanása után fedezték fel Ukrajnában. A tudósok sokáig értetlenül álltak azelőtt, hogyan sikerült túlélniük a Csernobil tartományában uralkodó radioaktív sugárzást.

Ahogy tovább vizsgálták, érdekes dologra lettek figyelmesek: nemhogy átvészelték a szélsőséges körülményeket, de úgy tűnt, mintha kifejezetten vonzódnának a sugárszennyezett tárgyak iránt.

A gombák, amik radioaktivitást esznek

Alapos vizsgálatok során kiderült, hogy a fekete gomba melanin nevű anyagának köszönhetően szó szerint kiszívja a radioaktivitást a szennyezett anyagokból, majd energiává alakítja át. Éppúgy, ahogy a növények a fotoszintézis során a szén-dioxidot oxigénné változtatják, a gombák elnyelik a halálos sugárzást az úgynevezett radioszintézisük során. 

Kasthuri Venkateswaran, a NASA tudósa szerint, ha ezt a sugárnyelő képességet kinyernék a gombákból, olyan gyógyszert tudnának belőle előállítani, mely védőréteget adna különböző halálos sugarak ellen.

Ez a szer hasznos lenne sugárterápián átesett rákbetegek rehabilitációjában is, illetve atomerőműben vagy egyéb sugárveszélyes helyen dolgozóknak. Sőt akár elektromos készülékek áramellátására is fel lehetne használni, mintegy új, környezetbarát, megújuló energiaforrásként. 

Mars kolonizálása

Tudósok szerint elősegíthetné a Mars kolonizációját, ahol sokkal magasabb a sugárzás, mint a Földön. A gomba képes lehet a Mars felszínén mért sugárzási értékeket csökkenteni, így felhasználható arra, hogy az emberek a vörös bolygón élhessenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A Nemzetközi Űrállomáson már bevetették ezeket a fekete gombákat a káros kozmikus sugarak ellen. Nils Averesh, a Stanford Egyetem kutatója azt mondta: - A gomba tökéletes, ráadásul elég csak néhány gramm belőle. Saját magától szaporodik, öngyógyító, hogyha lenne egy olyan napkitörés, mely károsítaná a sugárvédő pajzsot, akkor is képes néhány nap alatt újra növekedni. 

Ki tudja, még az is előfordulhat, hogy az emberiség ezen apró gomba segítségével fogja meghódítani a világűr sötétjét.

Gyönyörű felvételeken mutatták meg a Mars felszínét - A vörös bolygót még nem láttuk ennyire szépnek

Eddig a NASA három fontos marsjárót küldött fel: a Curiosity, a Spirit és az Opportunity névre keresztelt robotok, amik nemcsak adatokat gyűjtenek a vörös bolygóról, hanem elképesztő felvételeket is készítenek ott-tartózkodásuk idején.

Gyönyörű felvételeken mutatták meg a Mars felszínét - A vörös bolygót még nem láttuk ennyire szépnek

Fantasztikus minőségű képek születtek a Marson.

Elolvasom

(Cikken belüli kép forrása: Getty Images Hungary, borítókép forrása: Zám András)

Ezt is szeretjük