Nem sokkal a robbanás után készült ez a videó Csernobilról: csak most került elő

Egy olyan régi felvétel látott napvilágot, ami az elsők között készülhetett a robbanás után.

csernobil nyitó 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pripjatyi atomerőmű 4-es reaktorának robbanása nemrég újra a figyelem középpontjába került Csernobil sorozatnak köszönhetően. Ugyan az atomkatasztrófához sokan Csernobil nevét kapcsolják, ma már egyre többen tudják, hogy valójában a régió egyik nagy városát, Pripjatyot érte a legnagyobb sugárszennyezés.

Egyre több érdekesség kerül fel az internetes közösségi oldalakra, amik az atomrobbanáshoz kapcsolódnak. Januárban napvilágot látott egy több mint negyedórás, láthatóan vágatlan felvétel, ami érdekes részletességgel mutatja be a katasztrófa utáni mozzanatokat.

Videó a csernobili robbanás után

Először is a helikopterről készített részeken jól látható a négyes reaktor teljesen nyitott része. Ezenkívül különböző munkagépek is felbukkannak, amikkel a sugárszennyezett romeltakarítást végezték.

2:37 percél felbukkan a videóban egy olyan gépkezelő munkás, akit csak egy szimpla maszk védett a sugárzás káros hatásai ellen, de a valóságban szinte semmit nem ért. Más gépeket pedig ólomlapokkal fedtek, mivel az erős radioaktivitás hatására sok szerkezet felmondta a szolgálatot. A videó vége felé pedig jól látható, ahogy szennyezett földterületeket, egész szántóföldeket fednek le betonlapokkal, hogy ezzel semlegesítsék a radioaktív sugárzást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így néz ki most a csernobili atomerőmű környéke - Magyar fotós mutatja meg a szellemvidéket

Többnapos túrára is lehet jelentkezni a csernobili atomkatasztrófa különböző zónáiba, de már egy nap alatt is döbbenetes helyeket lehet megismerni, ahol a múlt kísértetei még mindig őrzik magukban a régió sötét emlékeit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük