27 éve történt: ennyi maradt Csernobilból az atomerőmű-baleset után

Fotók!

A csernobili katasztrófa súlyos következményekkel járt.

Ma 27 éve robbant fel a csernobili atomerőmű negyedik blokkja Ukrajnában. Az 1986. április 25-ről 26-ra virradó éjszaka a detonáció lerobbantotta az építmény tetejét, és hatalmas tűz keletkezett. A reaktor is megsérült, ennek következtében rendkívül magas radioaktív koncentrációt mértek. Bár többféle elmélet is létezik arra vonatkozóan, miért következett be a baleset, valójában máig nem tudni a pontos okot.

Európa-szerte megnőtt a sugárfertőzés kockázata, a legveszélyesebb zónának pedig az atomerőmű közelében lévő Pripjaty város számított, amely azóta is lakatlan. A katasztrófa után szellemvárosnak átkeresztelt helyről és környékéről összesen 130 ezer embert kellett evakuálni. A közvetett áldozatok számát, vagyis azokat, akik emiatt súlyos egészségügyi károsodás következtében hunytak el, csaknem négyezerre becsülik.

Fukusima, a japán tragédia

Földrengés és cunami pusztított Japánban 2011. március 11-én, amelynek következtében a fukusimai atomerőműben is robbanás történt. A katasztrófa során több tízezren haltak meg, több százezer embernek pedig el kellett hagynia az otthonát.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük