Több ezer halott az elemi erejű földrengésben

2011 természeti katasztrófái

Egy vastag könyv lapjait meg lehetne tölteni az év természeti csapásaival. Ítéletidő, árvíz, földrengések.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte évről évre megfigyelhető, hogy egyre gyakoribb és pusztítóbb természeti csapásokkal kell megküzdenie az emberiségnek. Hazánkat 2010-ben rekordmennyiségű katasztrófa sújtotta, hiszen a heves esőzéseknek és a szokatlanul haragos viharoknak köszönhetően számos települést tett romhalmazzá a megfékezhetetlen árvíz és belvíz. A sötét, küzdelmes időszak után a 2011-es év nálunk csendesebben zajlott, bár az időjárás továbbra is kergén váltakozott. Ám mi még a szerencsésebb országok közé tartozunk, hiszen a világ több pontján egyenesen elszabadult a pokol.

Hatalmas árvíz Ausztráliában

2010 novemberétől településről településre haladt az áradás Ausztráliában, mely 2011 januárjára olyan méreteket öltött, hogy a víz alá került terület magába foglalhatta volna Franciaországot és Németországot együttvéve.

A megállíthatatlanul hömpölygő folyam elöntötte Brisbane városát, melynek több kerületében apokaliptikus állapotok uralkodtak. Néhol csak a felhőkarcolók emelkedtek ki a zavaros vízből, míg máshol a törmelékek közül felbukkanó háztetők utaltak arra, hogy ott valaha lakóövezet volt a kísérteties romok helyén.

A BBC tudósítása szerint nagyjából 25 ezer otthont öntött el részben, illetve sodort el teljesen az ár. Január elején 15 halálos áldozatról számoltak be a hírek.

Gigantikus erejű földrengés Japánban

A 2011-es év a világ számos részén földrengésekkel kezdődött: Argentínát, Chilét, Iránt, Pakisztánt, Új-Zélandot és Kínát sem kerülték el a természeti csapások. Japánban már februárban megrázkódott a föld, ám március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés sújtotta a keleti partvidékét, Szendai várostól nem messze.

A földmozgást szökőár követte, mely emeletes háznyi hullámaival mindent letarolt, ami az útjába került. A tragédia során több mint 12 ezren meghaltak, megszámlálhatatlan ember megsebesült, és egyes becslések szerint 15 ezernél is többen eltűntek.

Ám a katasztrófa tovább fokozódott, mikor másnap hidrogénrobbanás történt a Fukusima atomerőmű egyik reaktorcsarnokában, majd két nappal később egy másikban. Japán területén eddig ez volt a legnagyobb erejű földrengés, a világszerte történt mérések alapján pedig a negyedik legpusztítóbb.

Törökországi földrengés

Október 23-án, vasárnap délután megmozdult a föld Törökországban. A földrengés ereje Ercis és Van városokat viselte meg leginkább, ahol összesen száz épület omlott össze, a környező falvakban pedig ennél is több. A Richter-skála 5,6-os erősségű rengést mért, az utórengések azonban a 6-os erősséget is elérték. Két nappal a tragédia után már majdnem 400 halottra bukkantak a mentésben résztvevők. Tovább fokozta a katasztrófát, hogy novemberben újabb, 5,7-es erősségű rengés rázta meg Van környékét. Több épület, köztük két szálloda is megsemmisült a városban.

Európa sem volt biztonságos övezet

Spanyolországban víz alatti vulkánkitörés miatt kellett kitelepíteni egy falut a Kanári-szigetekhez tartozó Hierro szigetén. A vulkán ébredezését földrengés kísérte, ám jelentős károkat és sérüléseket nem okozott. Az ijedtség azonban annál nagyobb volt, hiszen ebben a térségben 40 éve nem tapasztaltak vulkáni aktivitást.

Olaszországban ítéletidő tombolt októberben és novemberben, aminek következtében több folyó is kilépett medréből.

Liguria és Toscana régióban városok kerültek víz alá a rendkívüli esőzésekkel járó szuperviharok során. Genovában hat ember vesztette életét az utcákig beömlő áradásban, míg Veneto tartományban földcsuszamlás veszélye tartotta rettegésben a hegyek közelében élő lakosságot. Mindeközben Dublinra egy hónapnyi csapadékmennyiség zúdult alig egy nap alatt. Ősszel zivatarokkal és áradásokkal küzdött az ír főváros.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Felsorolni is lehetetlen az egymást érő csapásokat

Homokvihar Arizona államban, nem szűnő trópusi eső Guatemalában, Nicaraguában Salvadorban, árvíz és földcsuszamlás Costa Ricában, 5,6-os erősségű földrengés Oklahomában, áradásokat okozó szupervihar Alaszkánál, és több államon végigsöprő tornádó - Amerikát a legbrutálisabb csapásokkal bombázta az anyatermészet októberben és novemberben. Thaiföldnek és Vietnamnak szintén nagymértékű összefogásra volt szüksége a monszunesőzések miatt kialakult árvízhelyzetben.

November végére Thaiföld 77 tartományának több mint kétharmada került víz alá, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a hatszázat.

Képek: wikimedia.org; angelotrapani.wordpress.com; blog.philparker.us; www.cinqueterreblogspot.com; flamingodancer.net.

Ezt is szeretjük