Hivatalos: Fukusima az új Csernobil

Így hat ránk a japán atomkatasztrófa

Veszélyesek a japán élelmiszerek? A magzatra milyen hatással lehet a sugárzás? Íme, a válaszok!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fukusimai erőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését a nukleáris eseményeket rangsoroló skálán az eddigi ötös fokozatúról a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték. Így a baleset egy szintre került az eddigi legsúlyosabb, csernobili katasztrófával. Kezdhetünk félni?

A fukusimai atomreaktor sérülése óta folynak a találgatások, hogy a sugárzás milyen hatással lehet az emberi szervezetre, egyáltalán, Európa megérzi-e a katasztrófa emberi szervezetre gyakorolt hatásai.

A hírek egyre aggasztóbbak, sőt, akár félelemre is adhatna okot, hogy a fukusimai balesetet már hivatalosan egy szintre emelték a csernobili katasztrófával.

Az új Csernobil, de nem úgy

Fukusima valóban az új Csernobil, de nem úgy - röviden így lehetne összefoglalni a helyzetet. A magyarázat szerteágazó, a legfontosabb különbség Aszódi Attila egyetemi docens szerint, hogy Csernobilban az üzemanyag 4%-a is kijutott a környezetbe, ami rendkívül magas érték, és hosszú távon okoz károsodást.

- A jelenlegi japán adatok alapján Fukusimában viszont nem jutott számottevő mennyiségű üzemanyag a környezetbe, valamint a jód- és a céziumkibocsátás is csak 7%-a a csernobilinek - közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója az MTI-vel.

Adott a kérdés, hogy miért is van egy szinten a két katasztrófa, ha a hatás nem ugyanaz? Erre Aszódi Attila elmondta, a szigorítás mögött az áll, hogy a számítások igazolták: az ott élőket egy év alatt érő sugárdózis 20 millisievert fölé emelkedhet, ami jelentősen meghaladja a lakossági dóziskorlátot.

A kitelepítési zónát a japánok ki is terjesztették, a 20-30 kilométeres környezetben lakókat megkérték arra, hagyják el otthonukat.

Nem veszélyes az emberi egészségre

További különbség a két katasztrófa között, hogy Japánban a baleset miatt nem voltak olyan esetek, amelyek közvetlenül veszélyesek lettek volna az emberi egészségre.

A szakemberek azt is cáfolják, hogy a Japánból érkező élelmiszerek ártalmasak lennének. Ezeket a termékeket egyébként is szigorúan ellenőrzik a hatóságok, és a határértéket meghaladó többletterhelés esetén fogyasztási korlátozásokat vezetnek be, de erről azonnal értesülni fogunk.

Kérdés még, hogy a Japánban történtek hatással lehetnek-e a magzatra, fennáll-e annak a veszélye, hogy fejlődési rendellenességgel szülessen meg emiatt egy gyermek.

Aszódi Attila szerint mindenki megnyugodhat, erre nincs reális esély. Mint írja, a csernobili baleset radioaktív kibocsátása sokkal nagyobb többletterhelést okozott hazánkban, és annak sem volt kimutatható egészségügyi hatása - a magzatokra sem.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mostani fukusimai kibocsátás során mintegy ezerszer kevesebb radioaktív anyag jutott ki a környezetbe, mint 1986-ban Csernobilból, ráadásul sokkal távolabb történt tőlünk ez a mostani esemény, és sokkal kisebb magasságba jutott fel a szennyeződés. Emiatt Fukusima negatív egészségügyi hatásával Magyarországon nem lehet számolni sem a magzatok, sem a gyerekek, sem a felnőttek között.

Ezt is szeretjük