Aggasztó nyilatkozatot tett a csernobili harcok kapcsán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója

A NAÜ aggodalmát fejezte ki a nukleáris létesítmények biztonsága miatt.

csernobil-katona
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, röviden NAÜ főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint pedig a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről.

Rafael Grossi - akinek szavait a Daily Mail című brit napilap idézte - leszögezte, hogy bármely ukrán nukleáris létesítményt érő baleset súlyos következményekkel járna a közegészségügyre és a környezetre nézve. Grossi kiemelte a csernobili atomerőmű esetét, amelyet múlt csütörtökön orosz légideszantosok - sajtóértesülések szerint súlyos harcokat követően - teljesen az ellenőrzésük alá vontak.

Grossi arra is felhívta a figyelmet, hogy értesülései szerint az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé, közleményben pedig leszögezte, hogy az itt lévő hat reaktor egyelőre biztonságban van. Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában.

Nem sokkal a múlt csütörtöki hírek után Kijev arról tájékoztatott, hogy a csernobili mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, hozzátéve, hogy a harcok és a megszállás miatt nem lehet kideríteni, miért emelkedett meg a sugárzás szintje a csernobili tiltott zónában. Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten azt közölte, hogy az orosz csapatok bevették az atomerőmű körüli területet és magát az atomerőművet is, ám ukrán források ezt tagadták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleáris hulladéklerakó elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy kijevi nukleáris hulladéklerakót. A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatok szükségesek.

Az ilyen jellegű lerakókban általában alacsony sugárzású, kórházakból és az ipari létesítményekből származó radioaktív anyagokat tárolnak, ám Grossi leszögezte: a két incidens "súlyos kockázatot jelent". Nem tudni, az orosz erők szándékosan támadják-e a nukleáris létesítményeket és a nukleáris hulladéklerakókat - teszi hozzá a Daily Mail.

Kiemelt kép:  Russian Defence Ministry\TASS via Getty Images

Friss képek a tragikus ukrajnai helyzetről

Ukrajna továbbra is ostrom alatt van. Képeken a jelenlegi állapotok.

Méretes krátert hagyott maga után az orosz bomba - Friss képek a tragikus ukrajnai helyzetről

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük