Magyarország gázellátásáról adott ki közleményt a magyar energiahivatal az orosz-ukrán konfliktus miatt
Mint írták, Magyarország gázellátása biztosított.

gaz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan. A határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás az ukrajnai konfliktus ellenére is - közölte kedden a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, röviden MEKH.

A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a magyarországi ellátásban nem játszik jelentős szerepet. Kiemelték, az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat.

Közölték, Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított. A magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltető FGSZ Zrt. szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

Felidézték, hogy a 2021. szeptember végén megkötött hosszú távú orosz-magyar gázszerződés értelmében a magyarországi lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a tavaly október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai - Szerbia - és a mosonmagyaróvári - Ausztria - határkeresztező pontokon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlemény szerint a valaha mért maximális országos földgázfogyasztás - 2005. február 9-én - 89,5 millió köbméter/nap volt. Ehhez képest a mostani téli időszakban a legnagyobb földgázfogyasztást 2021. december 22-én mérték, ami elérte a 52,1 millió köbmétert. A hazai földgázrendszer 211,8 millió köbméter/nap betáplálási kapacitása csaknem négyszerese a csúcsidőszakban mért legnagyobb fogyasztásnak, ezáltal az ellátásbiztonság műszaki háttere megfelelő.

Az import mellett rendben zajlik a magyarországi kitermelés, amely az éves gázigénynek mintegy 20 százalékát biztosítja. A belföldi felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. A tárolókban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25 százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén - még hideg időjárási körülmények - között is jelentős tartalékot jelent - olvasható az Energiahivatal közleményében.

Fotók: Getty Images

Gyönyörű képek a háború előtti Kijevről

Kijev talán már soha nem lesz olyan, mint ezeken a képeken.

Ezt is szeretjük