“Lelkileg kell felépítenünk az összetört apákat” - A Covid miatt félárva koraszülött gyermekekért futhatsz júliusban

Sokan egyedül gondoskodnak koraszülött gyermekükről, próbálnak helytállni családfenntartóként és a gondoskodói szerepben is.

koraszulott-baba-apa

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Várandós kismamák, akik Covid-fertőzés miatt kórházba kerültek. Édesapák, akik magukra maradnak az újszülöttel. Koraszülött babák, akik csak rövid ideig ismerhették édesanyjukat. A pandémia miatt szétszakított családokért futnak idén a Generali Night Runon, ahol a Femina szerkesztőségének tagjai is rajthoz állnak.

A hét hónapos várandós édesanya hirtelen belázasodott, majd állapota alig három nap alatt annyit romlott, hogy lélegeztetni kellett. Császármetszéssel adott életet kisfiának, de alig volt ideje magához ölelni: még aznap életét vesztette, magára hagyva koraszülött gyermekét és annak édesapját. Történetük csak egy az elmúlt hónapokban a koronavírus miatt magukra maradt szülők sokaságából.

Zoltán és Zsuzsa - nevüket megváltoztattuk - első babájukat várták. Amikor Zsuzsa rosszul lett, azonnal mentőt hívtak, és kórházba került. A tesztelésnél kiderült, hogy covidos. Állapota drámai gyorsasággal rosszabbodott, ezért orvosai úgy döntöttek, császármetszéssel kell világra hozni kisfiát a 28. héten. A szüléskor már annyira rosszul volt, hogy alig tudta megölelni a picit. Zoltán végig velük volt - egyszerre örült koraszülött kisfia életének, és szorította egyre válságosabb helyzetben lévő felesége kezét. Zsuzsa sajnos még aznap elhunyt.

Egyszerre apa és anya

Zoltánban, aki egy hivatalos szervnél dolgozik, azóta barátai és kollégái tartják a lelket, mert felesége beteg édesanyja az egyedüli rokon. Egyedül gondoskodik tehát koraszülött kisfiáról, próbál helytállni családfenntartóként és a gondoskodói szerepben is. Tragédiájuk csak egy a vírus második hullámában napvilágra került esetek sorából, amikor a járvány szakított szét családokat.

Gyerekek maradtak félárván úgy, hogy sok esetben nem is találkozhattak az édesanyjukkal, és az újszülöttek körüli teendők teljesen édesapjuk vagy más rokonok nyakába szakadtak. A drámát fokozza, hogy nem egy esetben koraszülött babáról van szó. Ők sokkal nehezebben alkalmazkodnak a külvilághoz megszületésük után, hamarabb kapnak el betegségeket, tüdejük vagy egyéb szervük még gyakran fejletlen. Sokkal nagyobb orvosi és személyi odafigyelést igényelnek időre születő társaiknál.

Nehezen beszélnek róla

- Kortól, egészségügyi és családi háttértől függetlenül változó, milyen családok kerülnek ilyen helyzetbe. Nekünk elsősorban az a dolgunk, hogy lelkileg fel kell építenünk a teljesen összetört apákat. Nagyon nehezen nyílnak meg, nem szívesen élik át újra a történteket azzal, hogy elmondják - mondja Almádi Zsuzsanna, az Anyák az Anyákért Alapítvány elnöke.

Az alapítvány november óta havi szinten foglalkozik újabb és újabb esetekkel. Ha kell, lelki segítséget nyújtanak az egyedül maradtaknak gyászterapeuta, pszichológus, vagy egyéb szakember biztosításával. Gyakran gyűjtenek számukra élelmiszert, ruhaneműt vagy egyebet, ami a pici ellátásához nélkülözhetetlen.

- Sokszor nem is az érintett édesapák, hanem kollégáik, barátaik keresnek meg minket. Lényeg, hogy az egyedül maradt szülő tudja, állnak mögötte, és nem hagyják magára egy pici babával. Jelentse ez azt, hogy gyűjtést szervezünk, vagy épp azt, hogy egy kétségbeesettebb pillanatukban telefonon beszélünk velük akár öt percet, akár egy órát bármikor - mondta el Almádi Zsuzsanna.

500 forinttal is tudsz segíteni a családoknak

Felmérések szerint a második hullám jóval komolyabban érintette a kismamákat: megugrott a súlyosabb tünetekkel kórházba kerülők száma, és a vírusfertőzött édesanyák körében nőtt a koraszülések aránya. Ez többnyire azonban nem spontán beindult koraszülés: az anya súlyos állapota miatt a magzat is veszélybe kerül, és az orvos kénytelen idő előtt császármetszést végrehajtani, hogy növelje az édesanya túlélési esélyeit.

Sajnos így is előfordult, hogy az anya nem élte túl a fertőzést, és az édesapa szinte egyik pillanatról a másikra veszíti el társát, egyedül maradva koraszülött gyermekével.

A The Human Safety Net - THSN - elnevezésű, a hazai koraszülött-ellátást támogató programmal a Generali már tavaly is a koraszülötteket segítette. Idén kifejezetten a koraszülött babákkal egyedül maradt családokat segíti a Generali Night Run futóversennyel. A nevezési díjon felül plusz 500 Ft-ot lehet felajánlani a családok részére, a nem futók pedig a verseny helyszínén, a Várkert Bazár területén is bekapcsolódhatnak az adományozásba július 31-én.

Kiemelt kép: Getty Images

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Önkénteskedni indult az édesanya, végül 11 gyereket fogadott örökbe

A nő a koronavírus-járvány alatt több mint kétezer családnak segített élelmiszerhez jutni, az árván maradt gyermekek közül pedig végül 11-et fogadtak örökbe férjével vér szerinti kisfiuk mellé. Többen a Covid miatt maradtak egyedül.

Önkénteskedni indult az édesanya, végül 11 gyereket fogadott örökbe sajátja mellé: többen a Covid miatt maradtak egyedül

A 34 éves Courtney azért utazott Indiába, hogy árva gyerekekről gondoskodjon, de végül férjével 11 gyereket fogadtak örökbe vér szerinti kisfiuk mellé.

Elolvasom
Ezt is szeretjük