A Covid-19-fertőzés után hetekig lappanghat a sokszervi gyulladás: új kutatásban vizsgálták a betegséget
A SARS-CoV-2 akár sokszervi gyulladást is okozhat, amelynek következményeit, hosszú távú hatását vizsgálták a kutatásban.

covid-19 sokszervi gyulladás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hat hónapon belül felépülnek az új koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta szövődményeként fellépő, több szervet érintő gyulladás szindrómából a gyerekek, néhánynak azonban továbbra is szüksége van fizikoterápiára és mentális egészségük támogatására brit orvosok tanulmánya szerint.

A The Lancet Child and Adolescent Health című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban a londoni Great Ormond Street Gyermekkórház orvosai 46 átlagosan tízéves gyermek esetét vizsgálták, akiket 2020 áprilisa és szeptembere között kezeltek az intézményben több szervet érintő gyulladás szindrómával, ami röviden PIMS-TS. 30 beteg volt fiú, 16 lány, és csak 8 gyermeknek volt valamilyen krónikus betegsége.

A sokszervi gyulladás

A SARS-CoV-2 szokatlan és nagyon súlyos komplikációkkal járó szövődménye gyerekeknél lép fel leginkább. Hasonlít a Kawasaki-szindrómára, az azonban az öt éven aluliaknál jelentkezhet, a sokszervi szindróma viszont a tíz év körülieknél vagy idősebbeknél. Tünetei között van a magas láz, a kiütések, a kivörösödő szem, a duzzanat kialakulása és az általános fájdalom.

GettyImages-913173078

2020 márciusa és júniusa között az Egyesült Királyságban és Írországban 250 esetet jegyeztek fel, és a járvány második hullámában, idén ennél is többet. Az orvosok úgy vélik, hogy az immunrendszer túlzott reagálása okozza. A tünetek több mint négy héttel a koronavírus-fertőzés után lépnek fel. Nagyon ritka esetben többszervi elégtelenség jelentkezik.

A vizsgált esetekben egyetlen gyermek sem halt meg, többségüket hat hónapon belül tünetmentesen elbocsátották a kórházból.

- A legtöbb gyulladás - gyomor, bél, szív - és a klinikailag jelentős neurológiai tünetek hat hónapon belül megszűntek, és a betegeket elengedték a kórházból, ami azt jelzi, hogy a szervek hosszú távú károsodása ritka - olvasható a tanulmányban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A sokszervi gyulladás szövődményei

Egy gyermek kivételével mindegyik visszatérhetett az iskolába vagy jelenléti, vagy online oktatásra. Néhány gyermeknek azonban további segítségre volt szüksége izomfáradás miatt, amely akadályozta őket a járásban és a testmozgásban. Másoknak mentális segítségre volt szükségük súlyos hangulatváltozás és szorongás miatt. Hét gyermek szülei jelezték, hogy gyermekeiknél érzelmi zavarok léptek fel, nyolc gyermek maga jelentett érzelmi zavarokat.

Karyn Moshal, a kórház orvosa felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy megfigyeléses tanulmány volt, és a gyermekeket nem hasonlították össze más korosztályos esettel, és nem állíthatják egyértelműen, hogy ezeket a tüneteket a szindróma okozta.

GettyImages-1225845416

- A fáradtság és az izomgyengeség szintje a hat hónapos követés után aggodalomra ad okot, és szoros megfigyelést követel meg, de nehéz meghatározni azt, hogy közvetlenül a szindróma okozza, vagy pedig a gyerekek életében a Covid-19-járvány okozta törés eredménye - idézte Moshalt, a The Guardian című brit napilap online kiadása.

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény

Az akut és krónikus gyulladások enyhítésére is bevethető a gyógynövények ereje.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük