Ez a legrosszabb dolog a koronavírusban a gyerekek szerint: hogyan hat az életükre a járvány?
Egy globális felmérés keretében 137 ország 26 258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait.

GettyImages-1213531554
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon tavaly március 4-én jelentették be hivatalosan az új koronavírussal való első fertőzéses esetet, ami fenekestül felforgatta az ország életét. A kijárási tilalom, a munkahelyvesztéssel járó anyagi biztonság megszűnése, az iskolák bezárása, a szórakozási és szabadidős tevékenységek minimalizálása, az ebből eredő feszültség és stressz rányomja a bélyegét az ember lelkiállapotára. A tinédzsereknél még inkább fokozódhat a csalódottság és a düh, hiszen úgy érezhetik, rengeteg mindenből kimaradtak ez alatt az időszak alatt.

A bezártság és a lehetőségek beszűkülése, a digitális oktatással járó feszültség, a mozgásszegény életmód és a kevés inger mérhetetlen nagy stresszt kelthet a fiatalokban, hiszen nem találkozhatnak a barátaikkal, nem szórakozhatnak önfeledten. A gyermekbántalmazás és az elhanyagolás a koronavírusos időben több gyereket, fiatalt érint, és még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, hiszen a környezetük kevésbé tud odafigyelni rájuk.

Hogyan hat a gyerekek életére a járvány?

Egy globális felmérés keretében 137 ország 26 258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait. A #CovidUnder19: Élet a koronavírus idején kezdeményezést a Terre des hommes indította 2020 tavaszán a belfasti Queen’s Egyetemmel közösen azzal a céllal, hogy a gyerekeket érdemben bevonja a járványra adott válaszintézkedésekbe, és továbbítsák a gyerekek véleményét a döntéshozók, a gyerekekkel foglalkozó szakemberek és a kormányok felé. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és gyerek önkéntesei a kérdőív lefordításával, valamint a kezdeményezés magyarországi népszerűsítésével támogatták a magyar gyerekek részvételét.

GettyImages-1215206100

A kérdőívet 2020 nyarán 8 és 17 év közötti gyermekek töltötték ki, a 2020 decemberében nyilvánosságra hozott kutatási jelentés bemutatja, hogy a világjárvány és a kapcsolódó intézkedések világszerte milyen hatással voltak a gyerekekre az élet különböző területein.

A felmérés legfontosabb eredményei:

Egészség

 •  A gyerekek 21%-a szerint könnyebb volt orvosi ellátáshoz jutni a Covid-19 járvány előtt.

Erőszak és biztonság

 • 9% kevésbé érezte magát biztonságban otthonában, illetve ahol a koronavírus kezdete óta lakott. 36% nagyobb biztonságban érezte magát a koronavírus óta, 56% pedig ugyanolyan biztonságban érezte magát, mint a pandémiát megelőzően.
 • 30% arról számolt be, hogy a koronavírus kezdete óta nagyobb tudással rendelkezik arról, hogy miként lehet segítséget kérni, ha nem érzi biztonságban magát.
 • A legtöbb gyerek arról számolt be, hogy kevesebb erőszakot hallott, látott vagy tapasztalt (52%). A gyerekek 9%-a számolt be arról, hogy több erőszakot hallott, látott vagy tapasztalt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ez a legrosszabb a koronavírusban a gyerekek szerint

Barátok

A megkérdezett gyerekeke 56%-a mondta, hogy kevésbé tudott beszélni a barátaival. Sokak szerint a legrosszabb dolog a koronavírusban az volt, hogy hiányoztak a barátaik.

Szabadidő

 • 35%-uk mondta, hogy többet mozgott a koronavírus előtt.

Életszínvonal

 • 20%-uk említette, hogy kevesebb ételhez jutnak a koronavírus óta.
 • 41% említette, hogy a koronavírus óta családjuknak kevesebb pénze van a napi szükségletek fedezésére.

Családi élet

 • A legtöbb gyerek nem érzett változást a szülővel való kapcsolattartásban. Némelyeknek a járványhelyzet után, másoknak korábban volt jobb a helyzet e tekintetben.
 • A fiatalabb gyerekek nagyobb arányban említették, hogy most jobb, míg az idősebb gyerekek voltak inkább azok, akik nem érzékeltek különbséget.
 • A gyerekek azt is kiemelték, hogy a családdal való együttlét nem volt teljességében pozitív.
GettyImages-1215409162

Oktatás

 • A legtöbb gyerek (a 13-17 évesek 58%-a) szerint a koronavírus előtt volt jobb az oktatás.
 • 12% szerint a koronavírus alatt jobb oktatásban részesült.
 • 41% szerint a koronavírus előtt jobban számíthattak tanáraik támogatására.

Egyre többen küzdenek alvászavarral is

Az otthonlét hátulütői, a bezártság, az online életmód, a kortársaktól való elszakadás miatt a középiskolások a tűrőképességük határán vannak, aminek egyik tünete az alvászavar lehet. A 24.hu írt először arról, hogy makkegészéges gyerekeknél és tinédzsereknél alakult ki az utóbbi időszakban súlyos alvászavar, háromszor annyi inszomniával küzdő gyereket kezelnek a Heim Pál Gyermekkórházban, mint a járvány előtt.

GettyImages-1027746044

A fiatalok saját szorongása kialakulhat egy kórházban lévő koronavírusos rokon, az érettségi közelsége vagy a vizsgák körüli bizonytalanság miatt, de az is ok lehet, ha a gyermeket az osztálytársai nem keresik, vagy problémát okozhat a szülőkkel otthon eltöltött túl sok idő is. A szülőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy gyermekük ne szakadjon el teljesen a való élettől és kortársaitól - írja a 24.hu.

A sokszervi gyulladás tünete covidos, tünetmentes gyerekeknél

Már a járvány első hulláma alatt is regisztráltak a világ számos pontján, beleértve Magyarországon is olyan kis betegeket, akik szervezetében a tünetmentes COVID-betegség lefolyása után pár héttel úgynevezett sokszervi gyulladás alakult ki. A PIMS - Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome - tünetei a vírus lefolyása után kettő-négy héttel jelentkezhetnek.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük