Mikor dönthet úgy a szülő, hogy a COVID miatt nem viszi iskolába a gyerekét? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak
Sokszor nehéz eldönteni, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény.

GettyImages-1209517783
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába tombol több hónapja a pandémia, az idei ősz teljesen másképp alakult az óvodák és iskolák számára, mint a bő fél évvel ezelőtti, tavaszi időszak. A tanév hagyományos működési rend szerint indult, a tanároknak és szülőknek a járványhelyzet miatt pedig még nagyobb lett a felelősségük, mint korábban, hiszen kiemelt figyelmet kell szentelniük mind a saját, mind a gyerekek egészségi állapotára és koronavírus-fertőzésre utaló tünetekre.

Az iskolák jelenleg nagyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI - által kiadott intézkedési terv alapján működnek. Ennek jelenleg már a harmadik változata készült el, ami október 1-je óta van hatályban, így sokszor nehéz követni a fonalat, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény.

Szülőket és gyermekeiket érintő kérdések

Még mindig sok kérdés merülhet fel a szülőkben azzal kapcsolatban, mi a teendő például, ha csak az orra folyik a gyermeknek, szabad-e iskolába vinni vagy sem, mi legyen a gyerekkel, ha az egyik családtagja karanténba kerül, vagy ha kiderül, hogy a tanára, diáktársa lett pozitív. Dönthet-e arról a szülő, hogy addig, amíg tombol a pandémia, egyáltalán ne vigye a gyermeket oktatási intézménybe, és mit tegyen a szülő, ha haza akarják küldeni a gyerekét az iskolából, mert asztmás, és azért köhög? Az alábbiakban ezeket a kérdéseket és válaszokat vesszük sorra A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet - TASZ - segítségével, akik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalóról honlapjukon számolnak be. 

GettyImages-1213039235

Már egy kis orrfolyással is otthon kell maradni 10 napig a gyerekkel?

A TASZ tájékoztatója szerint minden esetben otthon kell tartani azt a gyereket, akinek bármilyen betegségre - tehát nemcsak koronavírusra - utaló tünetei vannak, ebbe az orrfolyás, nátha is beletartozik. Ha a tünetek koronavírus-fertőzésre utalnak, fel kell hívni a házi gyermekorvost, és értesíteni kell az iskolát. A gyerekorvos a tünetek tükrében dönt a további teendőkről. Ha igazolódik a koronavírus-fertőzés, akkor ismét szólni kell az iskolának, a gyermeket pedig úgynevezett járványügyi elkülönítés alá vonják. Ez tulajdonképpen a karantén egy fajtája, de nem a hatósági karantén, vagyis ilyenkor nincs piros lap az ajtón, és nincs rendőri ellenőrzés. 

A gyerek csak úgy mehet vissza a közösségbe, ha az orvos ezt megengedte, és igazolást adott arról, hogy egészséges, a pozitív teszt után nincs szükség negatív teszt bemutatására. Gyógyultnak akkor nyilvánítható, ha legalább három napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább tíz nap eltelt.

GettyImages-1204142698

Dönthet-e úgy a szülő, hogy a járványveszély miatt nem viszi iskolába a gyerekét? 

Egy együttműködő iskola esetén van lehetőség arra, hogy a gyerekek otthonról tanuljanak, és ne járjanak be, ha a szülő kockázatosnak érzi ezt a járványhelyzet miatt. Ezt intézménye válogatja, van, ahol orvosi igazolást kérnek, van, ahol elég a szülői igazolás. Az iskolának magának is van lehetősége arra, hogy a hiányzásokat igazoltnak tekintse, de ha a diák eléri a 250 óra hiányzást, osztályozóvizsgát kell tennie, ha teljesítménye nem értékelhető jegyekkel. Óvodáskorú, négy év feletti gyermek esetében a szülő írásbeli kérelmére - a házirendben meghatározottak szerint - az intézményvezető engedélyt adhat az óvodás gyermek távolmaradására.

Megtilthatják-e, hogy a gyermek iskolába menjen, ha fertőzött van a családban?

Akkor mehet a gyermek iskolába, ha csak kontaktként van karanténban a családtag. Nincs olyan rendelkezés, ami alapján az iskola elvárhatná, előírhatná, hogy a tanulót teszteljék le. Ha viszont fertőzöttként került a családtag karanténba, akkor a gyerek közvetlen kontaktnak számít, és nem mehet iskolába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha egy tanár tesztje pozitív lesz, akkor az összes olyan osztály, amiben tanít karanténba kerül? 

Ha az iskolában igazolt fertőzött van, akkor az iskolának mindképp tájékoztatnia kell a járványügyi hatóságot és a tankerületet, vagy - nem állami iskola esetén - az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A járványügyi hatóság ilyenkor felméri a helyzetet, és megteszi a szükséges járványügyi intézkedéseket, például lehetséges, hogy egyes személyeket karanténba helyez, de ez esetenként változó. A digitális oktatásra való átállás kérdésében az EMMI és az NNK véleménye alapján az operatív törzs fog dönteni. Döntésükben azt is meghatározzák, hogy az egész iskolára vagy esetleg csak egy-egy osztálynál vezetik be a digitális oktatást, és azt is ők döntik el, hogy ez meddig tartson.

GettyImages-1253717302

Mit csináljon a szülő, ha haza akarják küldeni a gyereket az iskolából, mert asztma vagy allergia miatt köhög, tüsszög, és folyik az orra?

Ilyenkor a szülő a gyermek orvosával igazoltathatja azt, hogy a gyermek közösségbe járhat, nem szenved fertőző betegségben, hanem csak allergiás. Több iskola kifejezetten kérte vagy előírta házirendjében azt, hogy a krónikus légúti tünetekkel rendelkező - allergiás, asztmás - gyerekek orvosi igazolást hozzanak arról, hogy tüneteik nem fertőző betegség jelei.

Egy anya vallomása a koronavírus idején

Bárki bármit állítson, gyerekkel lenni otthon a legkeményebb meló a világon - főként, ha mellette még karanténból dolgozik is az ember. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük