A sokszervi gyulladás 9 jele gyerekeknél: a tünetmentes COVID-betegség egy nagyon ritka, de súlyos szövődménye
A betegség lezajlása után két-négy héttel jelentkezhetnek a tünetek.

GettyImages-1256773364
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-fertőzés a gyerekeknél és fiataloknál többnyire nem okoz a felnőttekhez hasonló súlyos tüneteket, a betegség lefolyása is sokkal enyhébb náluk, a fertőzés okozta gyermekkori halálozás pedig nagyon ritka.

Bár maga a COVID a gyerekeket nem veszélyezteti olyan szinten, mint szüleiket vagy nagyszüleiket, de a koronavírus-fertőzést követően szövődményként sokszervi gyulladás alakulhat ki náluk, ami súlyos, életveszélyes állapotot okozhat.

A sokszervi gyulladás jelei

Már a járvány első hulláma alatt is regisztráltak a világ számos pontján, beleértve Magyarországon is olyan kis betegeket, akik szervezetében a tünetmentes COVID-betegség lefolyása után pár héttel úgynevezett sokszervi gyulladás alakult ki. A PIMS - Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome - tünetei a vírus lefolyása után kettő-négy héttel jelentkezhetnek.

35201465 03ce36cd86e8f453e06f284085c9f697 wm

A jellemző tünetek:

  • több napig tartó, magas láz,
  • hányás, hasmenés,
  • gyengeség, fáradékonyság,
  • szemduzzanat, a szem pirossága,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • duzzadt, vizenyős kezek és lábak,
  • száraz, repedezett ajkak,
  • bőrkiütés,
  • heves szívdobogás.

Ha a tünetek valamelyikét tapasztalja a szülő, azonnal jelezze a gyermekorvosnak, vagy egyeztessen a területileg illetékes gyermeksürgősségi ambulanciával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Miért olyan veszélyes?

Dr. Constantin Tamás reumatológus, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája reumatológiai részlegének osztályvezetője Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy PIMS tüneteinek megjelenésekor a betegekben már nem kimutatható élő kórokozó, nem fertőzőek, a panaszok hátterében pedig a korábbi vírusfertőzésre adott kóros immunreakció következtében kialakuló gyulladás áll. A gyulladás a szívizmot és a koszorúereket is megtámadja, ami szívelégtelenséghez vezethet, a gyerekek állapota hirtelen romolhat, de gyulladáscsökkentő és immunmoduláns terápiákkal az esetek döntő többségében gyorsan, néhány nap alatt úrrá tudnak lenni a gyulladásos folyamatokon. A Semmelweis Egyetemen mindeddig 21 gyermeket kezeltek ezzel a diagnózissal, a gyermekreumatológus mellett intenzív terápiás szakemberek, infektológus és kardiológus vesz részt a gyógyító munkában.

GettyImages-1254992788

Magyarországon a Heim Pál Gyerekkórházban 40, 3 és 17 év közötti beteget ápolnak koronavírus utáni szövődményekkel, 60%-ukat az intenzív osztályon kezelték, jó részük azonban már meggyógyult, és otthon van - írta a Szeretlek Magyarország.

Szülés a COVID alatt - A legfontosabb tudnivalók

Nem elég, hogy még mindig sokakban felmerül a kérdés, elkaphatja-e a magzat a vírust, vagy mi történik, ha a kismama épp a szülés időpontjában fertőződik meg, de aggodalomra adhat okot az érvényben levő kijárási korlátozás, és az is, vajon az édesapa ezt megszegheti-e, ha várandós feleségét viszi a kórházba. Sorra vettük a legfontosabb kérdéseket.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük