Hogyan érdemes beszélni a gyerekkel a maszkviselésről? Fontos megértetni velük a lényegét
A járványhelyzet még a legkisebbek mindennapi életére is hatással van, ezért érdemes velük minél hamarabb megértetni, miért fontos a védekezés.

gyerek-maszk5
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus és az annak hatására kialakult helyzet a szülőket is új szituációba kényszerítette. Nemcsak az egészség szem előtt tartása vált még fontosabbá, hanem a gyerekekkel is meg kell értetni, mi miért történik a világban.

Átalakult óvodai és iskolai rendszer, fokozott figyelem a higiéniára és a maszkviselés fontossága: egy kisebb gyerek csak ennyit érzékel az év első felében kialakult globális helyzetről. Sokszor talán nem is érti, miért kell a tömegközlekedésen vagy a boltban eltakarnia az arcát, ezért érdemes szülőként felhívni a figyelmét ennek lényegére.

Nem mindig megy elsőre

Sajnos nem lehet megmondani, meddig marad az életünk része a koronavírus, és az azt kísérő rendelkezések, épp ezért érdemes a gyerekek esetében is hosszabb távon gondolkozni. Egy óvodás korú lurkó már érzékeli, hogy valami megváltozott a környezetében, még akkor is, ha nem feltétlenül érti, mi történik a világban. A maszkviselést viszont gyakran hiszti kíséri, ami a kezdeti időszakban teljesen természetes.

gyerek-maszk3
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Dr. Shauna Gulley gyermekorvos szerint a ráerőltetés csak ronthat helyzeten, szülőként is meg kell érteni, hogy az alkalmazkodáshoz idő kell, egyik pillanatról a másikra nem lehet megszokni a maszk viselését. A szakértő szerint a lehető legjobb, ha a szülők is példát mutatnak: ahol kötelező hordani, ott váljon automatikussá a felvétele, hiszen ha azt látja a gyerek, hogy erre a szülők is csak félvállról tekintenek, vagy csak az orrukon, illetve állukon hordják, akkor neki is sokkal nehezebb lesz megszokni a folyamatot.

Érdemes úgy kezelni, mint egy teljesen természetes jelenséget, nem pedig egy szigorú szabályt, legyen számára olyan, mint amikor cipőt húz utcára lépés előtt: nem azért, mert kötelező, hanem mert az ő érdekeit szolgálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A maszkviselés és a fokozott higiénia okait is meg kell érteniük, hiszen nemcsak az lényeges, hogy ezekre odafigyeljenek, hanem hogy tudják, miért is szükségesek. Érdemes felnőttként beszélni velük a témáról: ha megértik, hogy világjárvány van, amitől akár betegek is lehetnek ők vagy szeretteik, akkor a gyerekek is sokkal nagyobb odafigyeléssel viszonyulnak majd a védekezés felé.

Mivel az empátia képessége általában már 3-4 éves korban kialakul, ezért ösztönözni kell őket arra, hogy nemcsak magukért, hanem mások érdekében is ez a jó cselekedet. Itt viszont fontos megjegyezni, hogy óvatosan kell kezelni a témát, hiszen a túl részletes információktól akár meg is ijedhetnek, ami által lehet, hogy a maszkviselésre odafigyelnek majd, viszont belső traumákat is okozhat, ha félnek a külvilágtól.

gyerek-maszk2
Fotó: Orbon Alija / Getty Images Hungary

A maszkviselés szórakoztató is lehet

A gyermekorvos szerint a másik módja, hogy a gyerekek megszokják a maszkot, az annak szórakoztatóbbá tétele. Ahogy a   sebtapaszoknál , úgy a maszkoknál is a színes minták vagy kedvenc mesefigurák sokat segítenek abban, hogy eltereljék a figyelmet, és élmény legyen a viselésük. Ha szabadon eldöntheti, hogy milyen motívum díszítse, akkor még inkább a sajátjának érzi, és büszkén is viseli majd, így a maszk ellen vívott harcoknak is vége lehet.

Az is segíthet, ha egy általa kedvelt karakter története köré fonódik a maszkviselés: például mint Batman, aki álarcot és köpenyt viselt, hogy legyőzze a rosszfiúkat, most a gyerkőcnek is maszkot kell viselnie, hogy legyőzze a gonosz vírust. Ezáltal akár egy szupererővel is felruházhatja a képzelete a maszkot, ami még többet segíthet a kialakult helyzet elfogadásában.

gyerek-maszk4
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

Nemcsak neki, hanem a kedvenc játékainak is érdemes pici maszkokat varrni. Kérjük meg a gyereket, hogy mondja el a kedvenc babájának vagy plüssállatának, miért fontos a maszk viselése, így az is jól látszik majd, mennyit jegyzett meg az óvintézkedések okairól.

Fontos a megnyugtatás

Még felnőttként is gyakran ijesztő a kialakult helyzet, hiszen nemcsak a vírussal, hanem az azt övező bizonytalansággal is szembe kell nézni, ez gyerekszemmel pedig még úgy is kétségbeejtő lehet, hogy nem tudnak minden részletről. Ha a pandémia óta érzékelhetően csendesebb lett, vagy többet aggódik, az a klímadepresszióhoz hasonlóan belső vívódásra utalhat.

gyerek-maszk1
Fotó: Arlette Lopez / Getty Images Hungary

Ilyen esetben mindenképp fontos a szülői segítség, hiszen nem feltétlenül érti a helyzetet, így magában megoldani sem fogja. Érdemes leülni vele, megkérdezni, hogy mi bántja a kialakult helyzet kapcsán, mi az, amitől fél. Megnyugtató szavakkal sokat lehet segíteni a helyzeten, fontos tudnia, hogy remek orvosaink vannak, akik igyekeznek mindenkit meggyógyítani, ennek is hamarosan vége lesz, és újra tud játszani szabadon a barátaival, valamint hogy a maszk viselésével ő is sokat tehet azért, hogy lassabban terjedjen a vírus.

Zseniális és vicces fotók szülőktől, akik karanténba kerültek a gyerekekkel

Így telnek a mindennapok. Ki lenne a helyükben?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük