Szülés a COVID alatt: utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak, ami sokakban felmerül
Még mindig sok kérdés merülhet fel a leendő szülőkben a vizsgálatokkal, szüléssel kapcsolatban.

GettyImages-1251576068
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet az állapotos kismamák számára fokozottan nehéz, hiszen pandémia nélkül, alapjáraton is nagy hatásoknak vannak kitéve a kilenc hónap alatt. 

Nem elég, hogy még mindig sokakban felmerül a kérdés, elkaphatja-e a magzat a vírust, vagy mi történik, ha a kismama épp a szülés időpontjában fertőződik meg, de aggodalomra adhat okot az érvényben levő kijárási korlátozás és az, vajon az édesapa ezt megszegheti-e, ha várandós feleségét viszi a kórházba.

Szülés COVID alatt: a legfontosabb tudnivalók

A Másállapotot a szülészetben és a Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet, a TASZ segítségével közösen alkották meg a szülő nők jogait érintő tájékoztatót.

35814277 997ac0c0ddd8bcb78e1fda8426462c70 wm

"Velem lehet a párom és a dúlám a szülés ideje alatt, ha fertőzött vagyok?"

A tájékoztató szerint jogi akadálya nincs annak, hogy akár koronavírus-fertőzött szülő nő mellett is jelen legyen kísérő, ez lehet az apa, a dúla vagy bármilyen más személy. Fertőzött szülő nő esetében az őt kísérő személynek védőfelszerelésben kell lennie, ennek a koronavírus ellen is megfelelő védelmet kell biztosítania. Amennyiben ez a felszerelés rendelkezésre áll, nincs járványügyi indoka, hogy a kísérőt ne engedjék be a szülő nő mellé. A megfelelő védőfelszerelést az egészségügyi szolgáltatónak kell biztosítania.

"Császármetszéssel kell szülnöm, ha fertőzött vagyok?"

AACOG - Amerikai Szülészeti-Nőgyógyászati Szakkollégium és a WHO - Egészségügyi Világszervezet - ajánlásai szerint a pozitív COVID-teszt önmagában nem indokolja azt, hogy pusztán a fertőzöttség ténye miatt császármetszést kellene végezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

"Az intézetben, ahol szülni szeretnék, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell bemutatnom nekem és a kísérőmnek. Most akkor kétnaponta PCR-tesztet kell csináltatnunk?"

A tájékoztató szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető az érvényben lévő koronavírussal kapcsolatos eljárásrend, mely részletesen leírja, hogy milyen esetekben szükséges negatív PCR-teszt felmutatása, illetve mely esetekben térítésmentes a tesztelés.

Ha egy adott egészségügyi szolgáltató negatív PCR-teszthez köti a rendelésen, kezelésen való részvételt, úgy a tesztelés lebonyolítását és költségét az egészségügyi szolgáltatónak kell állnia.

"Bejöhet-e velem a párom a várandósság alatti vizsgálatokra?"

A jelenlegi hatályok szerint nem, kísérő csak a vajúdás, szülés ideje alatt tartózkodhat a várandós nő mellett. Az azonban általánosan tiltott, hogy a család meglátogassa a nőt a kórházban a gyermekágyas napok alatt.

GettyImages-1239406108

"Este 8 után a gyermek apja vagy a szülésem más kísérője megszegheti a kijárási korlátozást?"

Igen. Este 8 óra és reggel 5 óra között ki lehet menni egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal.

Bár a rendelet nem egyértelmű, de a Másállapotot a szülészetben, valamint a TASZ szerint "életvédelmi cél" alá tartozik a szüléssel járó helyzet, hiszen a kórházba el kell jutni, még ha este 8 óra után is kezdődik a szülés. A biztonság kedvéért azt ajánlják, hogy legyen valamilyen írásos dokumentum a terhességről, például kiskönyv másolata, amelyet igazoltatás során be tudnak mutatni a rendőrnek. Amennyiben idősebb gyermek van a családban, akire ebben az időpontban rokon vagy bébiszitter vigyáz, úgy ők is megszeghetik a 8 óra utáni kijárási korlátozást, hiszen az egyedül maradó gyermek éjszakai felügyelete is életvédelmi cél alá tartozik. Jó, ha a felvigyázónak van egy írásos felkérése a várandóstól, amihez valamilyen hivatalos dokumentum másolata a terhességről sem árt, például jelen esetben is a kiskönyv másolata.

GettyImages-1051337174

"Koronavírus-pozitív várandós vagyok. Ki végzi el az aktuális várandósság alatti vizsgálatokat, különös tekintettel az időhöz kötött genetikai, egyéb vizsgálatokra?"

A tájékoztató szerint ezek a vizsgálatok legtöbb esetben több héten keresztül is eredményesen elvégezhetők, ezért legtöbb esetben lehetőség van kivárni a gyógyulást, és csak ezután elvégezni a szükséges szűrővizsgálatokat. Ha a várandós már kicsúszna a megfelelő időszakból, az időkorláthoz kötött beavatkozásokat mindenképpen zavartalanul el kell végezni. Ide tartozhatnak egyes vizsgálatok, amelyek elvégzését akkor is meg kell oldani, ha a várandós nő koronavírusos.

Mikor dönthet úgy a szülő, hogy COVID miatt nem viszi iskolába a gyereket?

Sokszor nehéz eldönteni, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény. Utánajártunk.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük