Szülés a COVID alatt: utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak, ami sokakban felmerül

Még mindig sok kérdés merülhet fel a leendő szülőkben a vizsgálatokkal, szüléssel kapcsolatban.

GettyImages-1251576068

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet az állapotos kismamák számára fokozottan nehéz, hiszen pandémia nélkül, alapjáraton is nagy hatásoknak vannak kitéve a kilenc hónap alatt. 

Nem elég, hogy még mindig sokakban felmerül a kérdés, elkaphatja-e a magzat a vírust, vagy mi történik, ha a kismama épp a szülés időpontjában fertőződik meg, de aggodalomra adhat okot az érvényben levő kijárási korlátozás és az, vajon az édesapa ezt megszegheti-e, ha várandós feleségét viszi a kórházba.

Szülés COVID alatt: a legfontosabb tudnivalók

A Másállapotot a szülészetben és a Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet, a TASZ segítségével közösen alkották meg a szülő nők jogait érintő tájékoztatót.

35814277 997ac0c0ddd8bcb78e1fda8426462c70 wm

"Velem lehet a párom és a dúlám a szülés ideje alatt, ha fertőzött vagyok?"

A tájékoztató szerint jogi akadálya nincs annak, hogy akár koronavírus-fertőzött szülő nő mellett is jelen legyen kísérő, ez lehet az apa, a dúla vagy bármilyen más személy. Fertőzött szülő nő esetében az őt kísérő személynek védőfelszerelésben kell lennie, ennek a koronavírus ellen is megfelelő védelmet kell biztosítania. Amennyiben ez a felszerelés rendelkezésre áll, nincs járványügyi indoka, hogy a kísérőt ne engedjék be a szülő nő mellé. A megfelelő védőfelszerelést az egészségügyi szolgáltatónak kell biztosítania.

"Császármetszéssel kell szülnöm, ha fertőzött vagyok?"

AACOG - Amerikai Szülészeti-Nőgyógyászati Szakkollégium és a WHO - Egészségügyi Világszervezet - ajánlásai szerint a pozitív COVID-teszt önmagában nem indokolja azt, hogy pusztán a fertőzöttség ténye miatt császármetszést kellene végezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

"Az intézetben, ahol szülni szeretnék, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell bemutatnom nekem és a kísérőmnek. Most akkor kétnaponta PCR-tesztet kell csináltatnunk?"

A tájékoztató szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető az érvényben lévő koronavírussal kapcsolatos eljárásrend, mely részletesen leírja, hogy milyen esetekben szükséges negatív PCR-teszt felmutatása, illetve mely esetekben térítésmentes a tesztelés.

Ha egy adott egészségügyi szolgáltató negatív PCR-teszthez köti a rendelésen, kezelésen való részvételt, úgy a tesztelés lebonyolítását és költségét az egészségügyi szolgáltatónak kell állnia.

"Bejöhet-e velem a párom a várandósság alatti vizsgálatokra?"

A jelenlegi hatályok szerint nem, kísérő csak a vajúdás, szülés ideje alatt tartózkodhat a várandós nő mellett. Az azonban általánosan tiltott, hogy a család meglátogassa a nőt a kórházban a gyermekágyas napok alatt.

GettyImages-1239406108

"Este 8 után a gyermek apja vagy a szülésem más kísérője megszegheti a kijárási korlátozást?"

Igen. Este 8 óra és reggel 5 óra között ki lehet menni egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal.

Bár a rendelet nem egyértelmű, de a Másállapotot a szülészetben, valamint a TASZ szerint "életvédelmi cél" alá tartozik a szüléssel járó helyzet, hiszen a kórházba el kell jutni, még ha este 8 óra után is kezdődik a szülés. A biztonság kedvéért azt ajánlják, hogy legyen valamilyen írásos dokumentum a terhességről, például kiskönyv másolata, amelyet igazoltatás során be tudnak mutatni a rendőrnek. Amennyiben idősebb gyermek van a családban, akire ebben az időpontban rokon vagy bébiszitter vigyáz, úgy ők is megszeghetik a 8 óra utáni kijárási korlátozást, hiszen az egyedül maradó gyermek éjszakai felügyelete is életvédelmi cél alá tartozik. Jó, ha a felvigyázónak van egy írásos felkérése a várandóstól, amihez valamilyen hivatalos dokumentum másolata a terhességről sem árt, például jelen esetben is a kiskönyv másolata.

GettyImages-1051337174

"Koronavírus-pozitív várandós vagyok. Ki végzi el az aktuális várandósság alatti vizsgálatokat, különös tekintettel az időhöz kötött genetikai, egyéb vizsgálatokra?"

A tájékoztató szerint ezek a vizsgálatok legtöbb esetben több héten keresztül is eredményesen elvégezhetők, ezért legtöbb esetben lehetőség van kivárni a gyógyulást, és csak ezután elvégezni a szükséges szűrővizsgálatokat. Ha a várandós már kicsúszna a megfelelő időszakból, az időkorláthoz kötött beavatkozásokat mindenképpen zavartalanul el kell végezni. Ide tartozhatnak egyes vizsgálatok, amelyek elvégzését akkor is meg kell oldani, ha a várandós nő koronavírusos.

Mikor dönthet úgy a szülő, hogy COVID miatt nem viszi iskolába a gyereket?

Sokszor nehéz eldönteni, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény. Utánajártunk.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük