A magyarországi börtönöket sem kíméli a drágulás: ezekről panaszkodnak a rabok

A magyarországi börtönökben 10-30 százalékkal nagyobb az infláció, mint a kinti világban.

GettyImages-1323897904

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarországi börtönökben 10-30 százalékkal nagyobb az infláció, mint a kinti világban.

Ráadásul a növekvő gázárak miatt csak maximum 18 fok lesz a cellákban. 

Növekvő árak, csökkenő átlaghőmérséklet a magyarországi börtönökben

Annyira felgyorsult, és kiszámíthatatlanná vált a büntetés-végrehajtási intézetekben az infláció, hogy háromhavonta felülvizsgálják némelyik élelmiszer-beszerzésről szóló szerződés árait, utalt a közbeszerzési értesítőben olvasható adatokra az RTL.hu. A lap hozzátette, hogy a börtönökben található boltok is egyre drágábban adják a termékeket. 

GettyImages-1358776017
Fotó: mohamad syam / 500px / Getty Images Hungary

A munkát vállaló rabok nagyjából havi 33 ezer forintból tudnak gazdálkodni, de a börtönök boltjaiban megvásárolható termékek még a kinti világhoz képest is jóval drágábbak, a különbség akár 10-30 százalék is lehet. A lap információi szerint a boltok dráguló kínálatával kapcsolatban a rabok már korábban is panaszkodtak. 

Az intézeten belüli boltokon kívül a fogvatartottak hozzátartozó által használt webshopban is nagy problémát okoznak a magas árak. Ezen keresztül a hozzátartozók leggyakrabban élelmiszert szoktak beküldeni a raboknak. A börtönökön belüli vásárlásoknak nemcsak az étkezés kiegészítésében van szerepe, hanem az elítéltek közötti cserekereskedelemben is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A termékek ára ugyan növekszik, de a börtönök átlaghőmérséklete csökkenni fog, ugyanis a büntetés-végrehajtási intézetekben is csak 18 fok lehet majd a fűtési időszakban. Ezt a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) is elismerte. A részletekről még nem nyilatkoztak, de bizonyos becslések szerint akár milliárdos pluszköltségekre is lehet számítani, írják. 

Azok a rabok, akik megkeresték a Magyar Helsinki Bizottságot, korábban is gyakran panaszkodtak a börtönök hőmérsékletére. Nyaranta túl melegnek, telente pedig túl hidegnek találták az épületeket. Több rab további megszorításoktól tart, derül ki a cikkből. 

Népszerű slágereket használnak a börtönökben a rabok vallatására: meglepő, mik szerepelnek a listában

Világhírű előadók népszerű slágereit vetették be a fogvatartók a kihallgatások során.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük