Népszerű slágereket használnak a börtönökben a rabok vallatására: meglepő, mik szerepelnek a listában

Világhírű előadók népszerű slágereit vetették be a fogvatartók a kihallgatások során.

GettyImages-1250077104

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyénenként változik, kinek milyen a zenei ízlése, a nagy közös metszeteket a világslágerek szokták adni. Meglepő módon egyes számokat kihallgatásoknál, pszichikai kínzásoknál vetnek be.

Mindenki ismerheti azt az érzést, amikor némely dalokat szinte „fájdalmas" hallgatni, ezt használják ki bizonyos börtönökben, táborokban a raboknál, tökéletes kínzási technikát kifejlesztve ezzel. 

Kínzás a zenével

Az elmúlt évtizedekben többek között a guantánamói börtön fogvatartottjait vetették tortúra alá, különböző heavy metal, rap és gyerekeknek szóló tévéműsorok dallamait játszották le nekik. 

GettyImages-1303896503

A Guardian lap szerint az amerikai fogolytáborokban a Metallicától kezdve az AD/DC-n és Eminemen át egészen Christina Aguileráig számtalan híres előadó felvételeit vetettek be a foglyok vallatásánál. A céljuk az, hogy megzavarják a rabok ítélőképességét, esetleg alvászavart idézzenek elő náluk.

Eminemtől a White America szám szerepelt a listában, a Metallicától az Enter Sandman, Christina Aguilerától a Dirty, az AC/DC-től pedig a Hell's Bells. Sőt Bruce Springsteen nagy sikerű Born In The USA című dalát is bevetették Shaker Aamer ellen, aki 14 éven át raboskodott a Guantánamói-öbölben. 

A férfi azt nyilatkozta még 2015-ben az NBC Newsnak, hogy az őrök a cellákban mindig az imaidő közeledtével kapcsolták be a rockzenét, és Bruce Springsteen slágere hallatszott a leggyakrabban. Szerinte Guantánamóban tökélyre fejlesztették, hogyan lehet teljesen megsemmisíteni egy emberi lényt, mentálisan, fizikailag és lelkileg is. Azt akarták megértetni velük, hogyha nem hajlandóak engedelmeskedni, teljesíteni a parancsokat, akkor ez a büntetés vár rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Afganisztánban még a CIA emberei is teljes hangerővel bömböltettek Westlife-számokat a kihallgatások során. Hatékonynak is bizonyult a pszichológiai hadviselésük. Amikor lejárt a CD, vagy csak egyszerűen más lemezre váltottak, a bekötött szemű rabok őrjöngve próbálták kideríteni, ki lehet még mellettük a szobában fogva tartva.

29 emberrel végzett, most komfortosan éldegél a börtönben

A következő fotók még nagyobb hatással bírnak annak tudatában, amit a képeken láthatók tettek.

29 emberrel végzett, most komfortosan éldegél a börtönben - Sorozatgyilkosok portréi

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük