Népszerű slágereket használnak a börtönökben a rabok vallatására: meglepő, mik szerepelnek a listában
Világhírű előadók népszerű slágereit vetették be a fogvatartók a kihallgatások során.

GettyImages-1250077104
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyénenként változik, kinek milyen a zenei ízlése, a nagy közös metszeteket a világslágerek szokták adni. Meglepő módon egyes számokat kihallgatásoknál, pszichikai kínzásoknál vetnek be.

Mindenki ismerheti azt az érzést, amikor némely dalokat szinte „fájdalmas" hallgatni, ezt használják ki bizonyos börtönökben, táborokban a raboknál, tökéletes kínzási technikát kifejlesztve ezzel. 

Kínzás a zenével

Az elmúlt évtizedekben többek között a guantánamói börtön fogvatartottjait vetették tortúra alá, különböző heavy metal, rap és gyerekeknek szóló tévéműsorok dallamait játszották le nekik. 

GettyImages-1303896503

A Guardian lap szerint az amerikai fogolytáborokban a Metallicától kezdve az AD/DC-n és Eminemen át egészen Christina Aguileráig számtalan híres előadó felvételeit vetettek be a foglyok vallatásánál. A céljuk az, hogy megzavarják a rabok ítélőképességét, esetleg alvászavart idézzenek elő náluk.

Eminemtől a White America szám szerepelt a listában, a Metallicától az Enter Sandman, Christina Aguilerától a Dirty, az AC/DC-től pedig a Hell's Bells. Sőt Bruce Springsteen nagy sikerű Born In The USA című dalát is bevetették Shaker Aamer ellen, aki 14 éven át raboskodott a Guantánamói-öbölben. 

A férfi azt nyilatkozta még 2015-ben az NBC Newsnak, hogy az őrök a cellákban mindig az imaidő közeledtével kapcsolták be a rockzenét, és Bruce Springsteen slágere hallatszott a leggyakrabban. Szerinte Guantánamóban tökélyre fejlesztették, hogyan lehet teljesen megsemmisíteni egy emberi lényt, mentálisan, fizikailag és lelkileg is. Azt akarták megértetni velük, hogyha nem hajlandóak engedelmeskedni, teljesíteni a parancsokat, akkor ez a büntetés vár rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Afganisztánban még a CIA emberei is teljes hangerővel bömböltettek Westlife-számokat a kihallgatások során. Hatékonynak is bizonyult a pszichológiai hadviselésük. Amikor lejárt a CD, vagy csak egyszerűen más lemezre váltottak, a bekötött szemű rabok őrjöngve próbálták kideríteni, ki lehet még mellettük a szobában fogva tartva.

29 emberrel végzett, most komfortosan éldegél a börtönben

A következő fotók még nagyobb hatással bírnak annak tudatában, amit a képeken láthatók tettek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük