Szívszorító okból vonult börtönbe az idős férfi: a saját döntése volt
Szomorú, de érthető az indok, miért választja a börtönt egyre több idős Ázsiában.

börtön fegyenc fegyház (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugdíjas évek sajnos nem mindenki számára gondtalanok és felhőtlenek. Bár Ázsiában bevett szokás, hogy a fiatalabb generációk gondoskodnak idős felmenőikről, akinek nincs családja, teljes mértékben önellátásra szorul. 

Az albérletárak és a hétköznapi élethez szükséges alapfelszerelések eleve rengeteg pénzt emésztenek fel, nem beszélve a gyógyszerekről, orvosi ellátásról. Egy japán férfi akárhogyan is erőlködött, nem tudott kijönni a bevételéből, úgyhogy drasztikus megoldáshoz folyamodott.

Utca helyett börtönbe

Takata úr nyugdíjba vonulása után egyre nehezebben küzdött meg a mindennapokkal. Kisebb lakásba költözött, és próbálta mind szűkebbre és szűkebbre húzni a nadrágszíjat, de hiába: csekély jövedelme egy idő után arra sem volt elég, hogy élelmiszert vásárolhasson magának. Miután már nem volt munkaképes, családjával pedig nem tartotta a kapcsolatot, ki kellett találnia valamit, hogy megoldja a hétköznapokat. Takata úr nem volt rest, rájött, hogy élhet nyugodt, biztonságos életet úgy, hogy társaság veszi körül: ha bűnöző lesz. 

börtön fegyenc fegyház (3)

Az egész egy park bejáratánál őrizetlenül heverő biciklivel kezdődött. A 62 éves férfi gyors mérlegelés után úgy döntött, nincs veszítenivalója, és eltolta a kerékpárt. De nem hazavitte, hanem a legközelebbi rendőrőrsre, ahol feladta magát, mint tolvaj. A meglepődött rendőrök és a bíróság sem tudott kifogást felhozni a letartóztatás ellen, így a perben Takata urat egy év börtönre ítélték. A rács mögött rendszeresen étkezett, rabtársaival együtt tornaórákra jártak, feladatot kaptak, és a körülményekhez képest kiegyensúlyozott életet élhettek. Az egy év hamar el is repült, de szabadulása után az idős férfi nem sokáig élvezte a friss levegőt. Késsel fenyegetett meg egy nőt, majd megvárta a kiérkező rendőröket, annak reményében, hogy ezúttal, visszaeső bűnözőként, hosszabb időre bezárják. Számításai bejöttek: a most 69 éves Takata úr a börtön legboldogabb lakója. Mély barátságot kötött számtalan másik, hasonló korú rabbal.

Az elmúlt öt évben Ázsiában közel 50%-kal nőtt a 65 év feletti bűnelkövetők aránya. A női bűnözők száma szintén ugrásszerűen emelkedik, elsősorban idősebb, egyedülálló asszonyok kerülnek a vádlottak padjára.

börtön fegyenc fegyház (2)

Börtönbe vágyó idősek

Egy szakpszichológus szerint nem mindig a megélhetési nehézségek, sokkal inkább a társas kapcsolatok hiánya indukálja a furcsa trendet. Sok idősnek ugyanis már nem élnek a barátai, és, akiket a családjuk is elfeledett, a magányba süppedve várhatnák, hogy örök álomra szenderüljenek. Azonban nem mindenki kényelmesedik bele ebbe az állapotba. A bolti lopások számítanak a legnépszerűbb technikának: ez a rácsokra vágyó idősek felfogása szerint csak jól sülhet el. Ha nem kapják rajta őket, ingyen hozzájuthatnak valamilyen fogyasztási cikkhez, lebukás esetén pedig várja őket a komfortos lakhatási lehetőség, amihez szórakozás és ellátás is jár.

Sajnos a bűnök súlyosságával viszont sok önjelölt bűnöző nincs tisztában: bár Takata úr tetteivel senkit sem károsított meg súlyosan, előfordulhat, hogy valaki valóban agressziót követ el. A szigorított eljárás pedig az idősek számára sem leányálom. Ráadásul megeshet, hogy a hosszabb és hosszabb hűvösre kerülés érdekében józan ítélőképesség hiányában egyre durvább tettekre képesek az elkövetők. Normális megoldásra lenne szükség, ami a nincstelen idős emberek felkarolását jelentené, ehhez pedig elengedhetetlen a közösségi összefogás, hogy ne a börtönt lássák az egyetlen kiútnak. 

Képek: Getty Images Hungary.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Utolsó vacsorák

Japánban egészen a kivégzés előtti néhány óráig nem tájékoztatják az elítéltet a pontos időpontról, Amerikában viszont a bűnözőknek lehetőségük van arra, hogy kiválasszák, mit szeretnének fogyasztani utoljára ezen a földön.

Ezt is szeretjük