Több ezer magyar életét mentette meg, 9 év börtönre ítélték - Elhunyt a második világháború hőse
Elhunyt Baránszki Tibor, aki ezrek életét mentette meg a második világháború idején.

gyertyalang
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

96 éves korában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon ezrek életét mentette meg - közölte szerdán az MTI-vel az elhunyt fia, Forgács Péter szemészprofesszor. Baránszki Tibort vasárnap, a New York államban lévő Buffalóban, saját otthonában érte a halál.

A férfi a második világháború idején a budapesti nunciatúrán - vatikáni nagykövetségen - dolgozott, és zsidó vallású honfitársait mentette. Áldozatos munkáját 1979-ben a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el. Ez a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, mely nem zsidó vallásúaknak adható. Baránszki Tibor kassai kispapként Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából vitte az oltalomleveleket az üldözötteknek.

baranszki-tibor

A Rákosi-rezsim koholt vádak alapján - kémkedéssel és összeesküvéssel megvádolva - kilenc évi börtönbüntetésre ítélte, de 57 hónap után, Nagy Imre hatalomra kerülésekor amnesztiát kapott. Állás nélkül, óraadó tanárként kereste kenyerét. 1956-os szerepvállalása után Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba távozott, és Buffalóban telepedett le. Tanárként dolgozott, és kitartóan tevékenykedett a keresztény-zsidó párbeszéd előmozdítása érdekében. - Soha nem féltem - mondta a róla szóló, Magyarországon Szent Jakab mennyei egyszerűsége címmel megjelent könyvben pár évvel ezelőtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt is szeretjük