A legtöbb pszichopata ilyen munkát választ: ez a 10 kedvenc szakmájuk
Bizonyos tulajdonságaik sikerre vihetik a pszichopatákat munkájukban. Kevin Dutton Nagy Pszichopata Felméréséből kiderül, melyik szakmákban.

szemuveg mosoly
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pszichopátia az egyik legrejtélyesebb területe a klinikai pszichológiának. Legtöbben kegyetlen, érzéketlen gyilkosokra gondolnak a kórkép hallatán, azonban a jól funkcionáló társaik hatalmas sikereket érnek el, az üzleti életben is.

A pszichopátia sokszor mosódik össze a vérszomjas és hidegvérű gyilkolással, holott statisztikák szerint a börtönökben mindösszesen az emberek 15-25%-a diagnosztizált pszichopata. Az igazság az, hogy a pszichopaták sokkal inkább közöttünk, mintsem a börtönök falain belül élnek.

Pszichopaták a munkában

A munka világában magasabb beosztásban több pszichopata fordul meg, mint az alacsonyabbakban. Talán nem véletlen, hogy a pszichopaták számára vonzó szakmák listája pont a cégvezetővel indul. Így alakul a sorrend:

  1. cégvezető
  2. ügyvéd
  3. médiaszemélyiség
  4. értékesítő
  5. sebész
  6. újságíró
  7. rendőr
  8. egyházi munkás
  9. szakács
  10. köztisztviselő

A pszichopaták rendkívül magabiztosak, valamint megnyerőek. Hamar felismerik, milyen eszközökkel tudnak manipulálni másokat, és ezeket nem félnek használni, még mások kárára sem. Teljes mértékben hiányzik belőlük az empátia, bár képesek színlelni azt, megfelelő gyakorlással.

Nem félnek lényegében semmitől, így bármibe belevágnak. Itt érdemes felidézni magunkban az "aki mer, az nyer" hozzáállást, amivel a pszichopaták sokszor valóban sikerrel jönnek ki bizonyos helyzetekből. A pszichológián belül nagy a vita arról, hogy helytálló-e az amúgy mentálisan beteg emberek között a sikeresebbeket jól funkcionáló pszichopatáknak nevezni.

Miről ismerhető fel a pszichopata vezető?

A pszichopatákat bizonyos tulajdonságaik segíthetik az üzleti életben való boldogulásban, azonban ezt nem sokáig tarthatják fent. A pszichopata vezetőket például onnan könnyű felismerni, hogy gyakran váltanak munkahelyet.

Mikor bekerülnek egy cégbe, rettenthetetlen és kockázatkereső viselkedésük hamar sikerre viheti a céget, azonban hosszú távon az empátia hiányában sok embert veszélyeztethetnek, valamint belemehetnek olyan üzletekbe, amelyek rövid távon nagyon jövedelmezőek, viszont hosszú távon tönkretehetik az egész vállalatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ezt a veszélyt megérzi a pszichopata, akkor vált, így lehet, hogy az otthagyottak emlékezetében ő az egyik legsikeresebb vezetőként marad meg, miközben utódját - aki az általa hagyott romokat próbálja rendbe hozni - sokkal negatívabb színben ítélik meg.

Fontos kiemelni, hogy Dutton felmérése nem azt állítja, hogy minden cégvezető, ügyvéd, sebész és újságíró pszichopata. Inkább arról van szó, hogy a pszichopata személyiségjegyek és a felsorolt szakmákban dolgozó emberek között átfedés lehet. Érdekes végiggondolni, hogy azok a tulajdonságok, amik a pszichopatákat jellemzik, hogyan segíthetik őket ezekben a szakmákban. Ezt mérlegelve talán annyira nem is meglepő ez az eredmény.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük