Honnan tudod, hogy pszichopatával van dolgod? Jelek, amelyek elárulják, ha igen

Ha nem a klasszikus kórképet vesszük, a modern kor szociális jelensége is lehet, hiszen ma az ego érvényesítése igen fontos dolog.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem érdemes tagadni, néha mindenki fejében megfordul, hogy csak ő normális, és körülötte mindenki más nem az. Valószínűleg mindenki más pont ugyanezt gondolja rólunk.

De vajon mi alapján lehet bekategorizálni valakit például azzal kapcsolatban, hogy normális társas lényként működik, vagy esetleg az átlagtól eltérő antiszociális módon? Ezek után méltán merül fel a kérdés: mindannyiunkban lapul egy kis ártalmatlan pszichopata jelleg?

A pszichopata nem csak Hannibal Lectert jelent

Ha valaki nem az átlagosnak megfelelően, vagy az elvárthoz mérten viselkedik, azt sokszor antiszociális jelzővel illetik. Súlyosabb esetben a disszociális személyi rendellenesség alakulhat ki belőle, és ezt nevezi az orvostudomány pszichopata mentalitásnak.

A pszichopata azonban nemcsak hideg és kegyetlen, érzéketlen és szadista gyilkost jelent, aki nincs tekintettel mások érzelmeire vagy fájdalmára, és képtelen bármilyen szociális beilleszkedésre. A pszichopata jellegű személyiségjegyek szinte mindenkiben fellelhetőek.

A pszichopata viselkedés jelei

1.Feltűnően impulzív, elviselhetetlenül sok

A munkahelyen a főnök és a beosztott személyiségében is fel lehet fedezni pszichopata jeleket. Ezeket a munkavállalónál például kihozhatja az a helyzet, amikor olyan dolgokat várnak el tőle, ami magas rizikóval jár, és nem veszik figyelembe a következményeket. Ilyenkor könnyen frusztrálódnak, ugyanakkor hamar feltűnően impulzívvá - vagy ahogy köznyelven mondják, rengeteggé - válnak.

2. Nincs bűntudata, ha az igényeit másokénál fontosabbnak tartja

Sokszor viselkednek agresszívan, és a végsőkig belemennek a vitákba. Képesek kegyetlenül, nemtörődöm módon, hidegen és érzelemmentesen viselkedni. Csak a felszínen bájos és karizmatikus egyéniségek. Ha egy munkahelyen akár a vezető, akár az alkalmazott az igényeit gátlástalanul mások fölé helyezi, és nincs bűntudata, ha nem megfelelően bánik a másik emberrel, az egyértelműen pszichopata jellemvonásokat takar.

A különböző játékos és önismereti tesztek is segítenek abban, hogy felfedezze az ember a saját pszichéjét. 

Mit veszel észre először a képen? Fontos dolgot árul el a személyiségedről

Nézegess képeket!

Elolvasom

A karrier építése szempontjából sok területen kifizetődő, ha valaki ilyen személyiség. Az ügyvéd a bíróságon hatékonyan és meggyőzően hazudik akkor is, ha nincs meggyőződve kliense ártatlanságáról. A sebésznek érzéketlen módon fel kell függesztenie azt az empatikus gondolatot, hogy akibe belevág, az egy emberi lény, mert csak így tudja professzionálisan végezni a dolgát.

3. Örömet okoz neki mások manipulálása, és ebben erősnek érzi magát

Az iparmágnások és csúcsvezetők élen járnak a hasonló jellegű pszichikai személyiségzavarban. Gyakran kell manipulatív technikával élniük, hogy státuszukat megtartsák, és sokszor kell rutinszerűen, tolerancia és bűntudat nélkül büntetniük a rosszul teljesítő dolgozót, a cég és a teljesítmény érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

4. Mindig a figyelem középpontjában akar lenni

Nagyon sok nő viselkedik tudatosan gyakran vagy tudat alatt ritkán drámakirálynőként. Orvosilag ez is egy pszichotikus személyiségzavarnak számít, főleg, ha a következő jellemzőkből négynél több jellemző valakire.

A drámakirálynő túldramatizál mindent, és túl sokat aggódik a megjelenésén. Mindig új és izgalmas dolgokért sóvárog, és soha nem elégedett az aktuális helyzetével. Állandóan a figyelem középpontjában akar lenni, és emiatt kényszeresen szórakoztatja az embereket, vagy folyton flörtöl. Túlérzékeny, és nagyban függ másoktól. Mindig jóváhagyásra és pozitív visszacsatolásra vár, könnyen befolyásolható. 

Ezt is szeretjük