Hajmeresztő indokkal szabadulna a börtönből egy életfogytiglanra ítélt gyilkos
A gyilkos úgy gondolja, letöltötte életfogytig tartó börtönbüntetését. Azzal érvelt, hogy egyszer leállt a szíve, és meghalt.

borton
beauty and style
Top olvasott cikkek

Iowában egy elítélt azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt - jelentette az amerikai közszolgálati rádió - NPR - a Des Moines Register című helyi lap nyomán. A tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, most 66 éves Benjamin Schreibert egy 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték el.

Négy évvel ezelőtt azonban a férfi egy vesekő miatt szepszist kapott, és leállt a szíve. De mivel azonnal kórházba szállították, sikerült az újraélesztése. Ügyvédje bírósághoz fordult, és azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber a klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését.

benjamin s

- Bebörtönzése tehát jogellenes, és azonnal szabadlábra kell helyezni - fogalmazott beadványában az ügyvéd. Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt. Az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken.

Jogilag nem halott

A háromtagú bíróság eredetinek tartotta az elítélt és ügyvédje beadványát, de - mint a végzés fogalmazott - az nem bizonyult meggyőzőnek. Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi. Hiszen Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait - magyarázta a bírónő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A The New York Times című lap megjegyezte: Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben.

Kiemelt kép: Getty Images

Sorozatgyilkosok portréi

Egy ukrán fotós ellátogatott Ukrajna egyik börtönébe, ahol a legkegyetlenebb bűnözőket tartják fogva. Egy újságíró segítségével jutott be a harkovi létesítménybe, és egészen közeli, felkavaróan intim portrékat készített sorozatgyilkosokról.

Ezt is szeretjük