Pablo Escobar saját építésű luxusbörtönét ma szerzetesek lakják: gyönyörű helyen élik napjaikat

Pablo Escobar megépítette luxusbörtönét, ami éveken át elhagyatottan állt, mígnem bencés szerzetesek költöztek a birtokra.

GettyImages-1217644760

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kolumbiai hatóságoknak talán a világtörténelem legkínosabb egyezségét kellett lenyelniük, amikor Pablo Escobar, a Medellín drogkartell feje kialkudta, hogy saját építésű luxusbörtönében töltse le öt év börtönbüntetését. Cserébe kifizette Kolumbia államadósságát.

A La Catedral, azaz A Katedrális fantázianévvel rendelkező létesítmény igazi palota volt, ahol a drogbáró feltehetően vígan letöltötte volna teljes büntetési idejét, ha közben nem követ el gyilkosságokat a helyszínen. A hatóságok ezért egy sima állami börtönbe akarták átszállítani,de a drogbáró megszökött. 

La Catedral, a luxusbörtön

Emberi ésszel felfoghatatlan, mekkora lehetett a kokaincsempészetből élő Escobar vagyona, állítólag fénykorában  naponta 1,5 millió amerikai dollárt is megkereshetett. Ennek fényében nem meglepő, hogy játszi könnyedséggel felhúzta a börtönként aposztrofált palotáját. Stratégiailag is fontos helyszínt választott, méghozzá Envigado hegyvidéki külvárosát, ahol a fontosabb utakra rálátott, és távcsővel még a családját is kémlelni tudta.

GettyImages-1217644803

A Medellín Klubként vagy Escobar Hotelként is emlegetett épületegyüttest Pablo saját őrei védték. Fürdőszobájában jakuzzi volt, egy hatalmas, kör alakú forgóágyban aludt, a birtokhoz tartozott egy focipálya, egy biliárdasztalokkal, kaszinóval ellátott diszkó, egy edzőterem és egy bár is, nem mellékesen vízesés is csordogált a területen, és még egy helikopter-leszállóhelyet sem volt rest építtetni.

A luxusbörtön feltámadása

Miután megszökött, sokáig elhagyatottan állt a hatalmas birtok kívülről szolid, belülről impozáns épületeivel. A cserepeket, mozdítható fémanyagokat, a tetőt lecsupaszították a vandálok és a drogbáró eldugott vagyonáért ácsingózó kincsvadászok. De az alapanyagok nagy része jó kezekbe került, az Envigado El Salado negyedben sok épület a börtönből származó építőanyagból készült. Az alapokon túl egy idő után már semmi nem maradt.

La Catedral múzeum
La Catedral múzeum

Ám 2007-ben a már teljesen lepusztított, de még nagyon is használható területre a Benedictina Fraternidad Monastica Santa Gertrudis rend szerzetesei érkeztek. Imádkoztak, tanultak, remeteként elvonulva éltek Pablo Escobar hajdani luxusbörtönének maradványain. 

Nem tétlenkedtek, kápolnát és kávézót építettek, míg végül munkásságukra a város is felfigyelt, és átadták nekik a földterületet. Egy menedékházat hoztak létre az Enviagóból származó szegények és nélkülöző idősek számára, és a focipálya helyére parkolót építettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Előre tekinteni a jövőbe

A menedékház külsejét színes, Gaudí stílusát idéző mozaikokkal rakták ki, helyi kézművesek gyönyörű festményeket is készítettek  a falakra. Az egykori őrtoronyban pedig egy planetáriumot terveznek létrehozni, melynek építési folyamatai jelenleg is zajlanak, illetve elkészítették a La Catedral múzeumot, ahol a hely történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Pablonun kalesi14.23

A bencés szerzetesek főkolostora a menedékház feletti dombon áll, ami egy egyszerű, germán hatású rönkszerkezetes építmény. Ugyan a birtok teljes területét átalakították, hogy semmi ne emlékeztesse az odalátogatókat a terület véreskezű elődjére, a fő parkolónál látható egy nagy méretű fotó Escobarról, melyen a drogkartell egykori vezére épp a luxusbörtön ablakrácsait fogja.

Különleges házak a nagyvilágban, amikkel valakit idegesíteni akartak

Ezek a házak több célt is szolgálnak, hiszen kényelmes otthont teremtenek, de idegesíteni is lehet vele másokat.

Különleges házak a nagyvilágban, amikkel valakit idegesíteni akartak: bosszúból lettek ilyenek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, LucastTurco / Wikimedia CC BY-SA 4.0, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük