8 fogás, amit a halálraítélt rabok kértek utolsó vacsoraként: volt, aki egyetlen szem olívabogyót evett

Sokan nem vágytak arra, hogy jól belakmározzanak életük utolsó óráiban.

rabok-étel-borító
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A halálbüntetés már az ősidőktől elterjedt szankciós módszer volt, úgy gondolták, hogy az élete kioltásával tudták legjobban megbüntetni a vétkeseket, de a közösségből való eltávolítás is fontos szerepet játszott.

Bár a kínzási módszerekkel egybekötött kivégzések az évek során sokkal humánusabbá váltak, sok országban, például az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában vagy a Közel-Keleten a mai napig alkalmazzák, főként gyilkosok esetében, de voltak olyan esetek is, hogy kábítószer-kereskedelem vagy politikai okok miatt került sor a halálos ítéletre.

A halálraítéltek utolsó vacsorái

A bűnösök már a bíróságon megtudják, hogy tetteikért halál vár rájuk, ám a kivégzésük pontos idejét csak pár órával előtte tudják meg, így sokan akár évekig folyamatosan úgy élnek, hogy talán az lesz az utolsó napjuk. Az Egyesült Államokban gyakran egy utolsó vacsorát kapnak a rabok, mielőtt kivégzik őket, azonban erre is szigorú szabályok vonatkoznak. Nem kaphatnak alkoholt vagy cigarettát, Floridában az utolsó étkezés értéke nem haladhatja meg a 40 dollárt, Oklahomában pedig 15 dollár a határ. Louisianában a börtön igazgatója csatlakozik az elítélthez a vacsora idejére. A legtöbbször steaket, sült csirkét, pizzát, tésztát, hamburgert és süteményt kérnek, de gyakran különleges kéréseik is vannak a raboknak.

(Képek forrása: Twitter / Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük