Bor ajándékba: hogy vásárolj úgy, hogy a legfinnyásabbak is örüljenek?
Ha a jó szándék ellenére tanácstalanul álldogálsz a borospolcok előtt, segítünk megtalálni a tökéletes nedűt.

borvasarlas 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy palack bor kiváló ajándék ismerősöknek és ismeretleneknek egyaránt, nem véletlen, hogy sokan nemcsak szeretteiket, hanem alkalmanként üzlettársaikat is meglepik vele. Igen ám, de az egyre szélesedő kínálatban lehetetlennek tűnik jól választani, kiváltképp, ha igazi ínyencnek készül a meglepetés.

Ahogy az élet megannyi területén, úgy a kommunikáció a borválasztás során is aranyat ér, hiszen mennyivel könnyebb dolga van annak, aki már kóstolt együtt borkedvelő barátjával, vagy legalább szóba került az ízlése egy-egy könnyed csevej alkalmával. Nos, ha nálatok ez mostanáig kimaradt, akkor itt a remek alkalom, ezen felül pedig adunk négy további támpontot, ami megkönnyítheti a borvásárlást.

Keresd a kapcsolatot

A bor tökéletes lehet személytelen ajándéknak, ha nem ismerjük jól az illetőt, ilyenkor a minőségre kell csak odafigyelni, de egészen intim is lehet, ha közelállót akarunk megajándékozni. Ez lehet a termőhely, ha valamilyen kellemes közös emlék köt titeket oda, a fajta, ha tudod, melyiket kedveli, de még az évjárat is adhat ötleteket, sőt a címkén is lehet olyasmi, ami összekapcsolódik azzal, akinek szánod. Az ajándékozásnál pedig bátran mondd el, hogy mondjuk azért választottad, mert tudod, hogy csodás nyarakat töltött Dörgicsén, és ez a bor épp onnan van.

Az alap azonban a minőség, ahogy feljebb is írtuk. Haladó borfogyasztó, vagy sem, csúnya bakit lőhetsz, ha a vásárolt italról kiderül, hogy a megnyerő csomagolás ellenére sem több holmi ihatatlan lőrénél. Nem gond, ha nem engedheted meg magadnak a legexkluzívabb fajtát, de mindenképp alaposan nézz utána a pincészetnek, hogy később biztosan a megfelelő bor kerüljön a pohárba. 

Ami pedig az árat illeti, nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen már 3 ezer forint alatt is finom borokra bukkanhatsz. Ezer forint alá viszont nem érdemes menni, ez már nem az ajándékoznivaló kategória.

Gondolkodj szárazban és kicsiben

Ha az ajéndékozott nem kifejezetten a természetes édesborok kedvelője, akkor csakis száraz bort adjunk. Az édesített borokat a legtöbb borértő nem díjazza, így ezzel biztosra lehet menni. Érdemes kisebb pincéknél körbenézni, illetve olyan helyen vásárolni, ahol nem a polcról kell csak levenni, hanem segítenek is abban, hogy hol készült az ital, mit kell róla tudni.

Ha édes bor mellett döntünk, akkor az természetesen édes legyen, ilyen a tokaji aszú vagy néhány késői szüretelésű bor. De jó, ha tudod, hogy természetesen édes vörösbor nem nagyon létezik, azt utólag cukrozzák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen érlelésű legyen?

Borok esetében mindig fontos kérdés az erjesztés és az érlelés, legyen szó vörös-, fehér- vagy rosé borról. A legelterjedtebb módszer az acéltartályos és a fahordós érlelés, utóbbi abban tér el az acéltartályostól, hogy a bor oxigénnel is érintkezik, hiszen, amíg a hordó pórusain bejut a levegő, addig a víz és az alkohol kifelé párolog. Az ital ettől sokkal koncentráltabb, testesebb lesz, a tölgyfa ízanyagai pedig beleolvadnak, amitől aromásabbnak érződik. Ajándéknak inkább ilyet válassz, akár fehéret is.

Exkluzív borok a legjobb árakon?

A diszkontban kapható borok célközönsége legalább olyan sokrétű, mint maga a borkínálat: azok is megtalálhatják számításaikat, akik érdeklődnek a minőségi borok iránt, vagy csak nyitottak egy-egy új fajta vagy termőterület megismerésére. Na és persze, ne feledkezzünk meg az árérzékenyekről sem, akik kedvelik az újdonságokat, de 2000 forintnál nem fizetnének többet egy palack borért. Ezenkívül van jó pár érvünk a diszkont borok mellett, így legközelebb már nyugodt szívvel leemelheted valamelyiket.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük