13 ok, amiért boldogtalanabb, akinek magas az IQ-ja: így függ össze az intelligenciával

Az intelligencia csak a boldogság szempontjából jelenthet bizonyos hátrányt.

GettyImages-144148588

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Noha a magas intelligenciát mint pozitív tulajdonságot és kedvező adottságot szoktuk emlegetni, valójában hátrányos is lehet Leon F. Seltzer pszichológus szerint.

A szakértő szerint az intelligencia tekintetében is igaz a mondás, miszerint jóból is megárt a sok: 13 okot sorol, miért vezethet boldogtalansághoz a magas intelligenciaszint.

13 ok, amiért a magasabb intelligencia boldogtalanságot okozhat

1. Azok, akik valóban intelligensek, általában tisztában is vannak képességeikkel, ezért magasabb elvárásokat támasztanak saját magukkal szemben. Ennek következtében gyakran lehetnek elégedetlenek magukkal.

2. Az igazán intelligensek hajlamosabbak a szorongásra, ugyanis többet foglalkoznak az életük negatív tényezőivel, és hajlamosak a ruminációra is.

3. Az intelligens emberek sem mindig hoznak jó döntéseket. Hajlamosak személyes elfogultságukat is bevonni az elhatározásaikba, ami az objektivitás kárára lehet.

4. Mivel a magasabb intelligencia rendszerint együtt jár azzal, hogy valaki könnyebben, kevesebb erőfeszítéssel tanul az iskolában, az intelligens emberek felnőtt korukra nehezebben boldogulnak a kitartást kívánó feladatokkal.

5. A boldogtalanság veszélyét az is fokozza náluk, hogy általában inkább az eszük szerint, semmint a szívükre hallgatva élik az életüket.

6. A magas intelligenciával rendelkezők hajlamosak túlgondolni, túlelemezni a dolgokat. Minden lehetséges kimenetelt számításba vesznek, újra és újra átgondolják a kérdéseket. Ez sok pluszfeladatot ad számukra szellemileg, és rendkívül igénybe veszi az idegrendszerüket.

7. Perfekcionizmusra hajlamosak, ezért szokásuk lehet, hogy mások hibáira összpontosítanak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

8. A barátkozás és a barátok megtartása számukra problémás lehet, hiszen mások nem feltétlenül érzik jól magukat egy nagyon intelligens illető társaságában. Ez sokszor amiatt is előfordul, mert az intelligens emberek szeretik megcsillogtatni eszességüket, tudásukat.

9. A magas IQ-val rendelkezők számára többszörös mértékben rosszul esik, ha mások nem értik meg a mondanivalójukat, esetleg alkotásuk üzenetét.

10. Humorérzékük teljesen más lehet, mint az őket körülvevő átlagos intelligenciaszinttel bíró embereké. Ez akadályozza, hogy a közös időtöltés valóban vidám legyen, ráadásul a hiányzó összhang miatt a magas IQ-val rendelkezők idővel nem is próbálnak társaságban humorosak lenni.

11. Miután számos dolog leverheti őket, hajlamosabbak a depresszióra és az elzárkózásra.

12. Az, aki intelligensebb másoknál, sok esetben nem ismeri el saját képességeit, hanem azokra a pontokra fókuszál, ahol hiányosak az ismeretei. Az örök elégedetlenség, a bátortalanság ezért folyamatosan kísértheti őket.

13. Végül az is boldogtalanságba taszíthatja őket, hogy képességeiknél fogva sokkal több részletre figyelnek, így nagyobb az esélye, hogy problémát vagy negatív tényezőt fedeznek fel valamiben.

Bár a fentiek miatt a magasabb intelligenciával rendelkezők számára fenyegetőbb a boldogtalanság, a pszichológus felhívja a figyelmet, hogy az egyáltalán nem törvényszerű. Az, aki érintett, a fentieket észben tartva, kis tudatossággal megpróbálhat gátat szabni a képességeiből eredendő hátrány elharapózásának.

Mennyire vagy megbocsátó?

Lépj a következő cikkre, és mérd fel a teszt segítségével, hogy mennyire vagy jó a megbocsátásban.

Ezt is szeretjük