Olyasmin aggódsz folyton, amin nem tudsz változtatni? 6 dolog a szakértőtől, ami segít leszokni róla

A folytonos aggodalom megkeseríti a mindennapokat: tegyél ellene egyszerűen!

GettyImages-1300521595

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munka, a gyerekek, a kapcsolat, a mi lesz, a mi van, a mi volt - ezernyi olyan dolog van, ami miatt az ember nap nap után aggódhat. Ám ezek nagy százaléka olyasmi, amin ő maga aligha változtathat.

Az aggodalom kiváltképp nem tereli pozitív irányba az eseményeket, hiszen az nem egy cselekvő erő, csupán néhány gondolat. Az aggodalom csak visszafelé hat, mégpedig rosszul. Leveri, elemészti az embert, leszívja az energiáját, de még a szervezetét is megterheli.

Mit lehet tenni a folytonos aggodalom ellen?

Ha számodra is ismerős a probléma, és hajlamos vagy olyasmik miatt tipródni, amin nem tudsz változtatni, akkor érdemes tudatosan küzdened a romboló szokásod ellen.

Susanna Newsonen life coach, a pozitív pszichológia szakértője és több pszichológiai témájú könyv szerzője hat olyan stratégiát ajánl, ami segíthet abban, hogy leszokj a folytonos aggódásról.

1. A bizonytalanság elfogadása

Soha nem tudhatod, hogy mi következik, de Newsonen szerint ha megpróbálod elfogadni ezt a bizonytalanságot, és értékelni a kiszámíthatatlanságban rejlő szépséget, akkor könnyebb lehet sodródnod az élet tengerén. Próbáld úgy nézni a dolgot, hogy a sors nemcsak rosszat, de jót is hozhat. Figyeld a felbukkanó lehetőségeket, és törődj az álmaiddal, ne a feszültséget tápláld, amit a sok kérdőjel okoz!

2. Beszéld ki magadból!

Sokan azért aggódnak sokat, mert egyedül nem tudják feldolgozni félelmeiket, és mástól sem kérnek segítséget hozzá. Nem feltétlenül pszichológusira kell gondolni: egy jó barát, egy rokon, egy megbízható kolléga is nagyszerű hallgatóság lehet. Miközben mesélsz, ráébredhetsz, hogy melyik problémát tudod megoldani, és mi az, amin kár gondolkodnod, hiszen nem tudsz rajta változtatni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

3.  Tereld el a figyelmed!

Amikor újra és újra végigpörgeted a fejedben az aggodalmad, parancsolj megálljt a gondolataidnak, és fogj bele valamibe, aminek egyáltalán semmi köze sincs ahhoz a dologhoz, ami foglalkoztat! Newsonen szerint ez lehet például egy jó hobbi, de akár állatok gondozása is, akiknek a jelenléte alapvetően nyugtatólag hathat.

4. Mozogj!

A szakértő szerint az aggodalom ellen az is beválhat, ha sportolsz. Egyfelől segít elterelni a gondolataid, másfelől pedig csökkenti a stresszhormonokat, serkenti a boldogsághormonok felszabadulását, ráadásul az énképre is jó hatással van. Ha alaposan megdolgoztatod a tested, akkor képtelen leszel másra figyelni, mint arra, hogy a gyakorlat végéig kitarts.

5. Aggódóidő és notesz vezetése

Ha tudatosabban kezeled az aggodalmaid, a szakértő szerint hamarabb úrrá lehetsz rajtuk. Például ahelyett, hogy egész álló nap az aggodalmad pörgetnéd végig újra és újra, jelölj ki egy bizonyos idősávot, amikor kifejezetten az adott problémával fogsz foglalkozni! A nap további részében egyáltalán ne gondolkodj rajta! Az is segíthet kitisztítani a gondolataid, ha ilyenkor le is írod az aggodalmaid.

szomoru no
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

6.  Mindfulness

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét is segíthet a felesleges aggodalom kiiktatásában. A mindfulness gyakorlása során az ember érzelmeire koncentrál, megéli és megfogalmazza, tudatosítja és elfogadja azokat, de nem hagyja, hogy elsodorják, eluralkodjanak rajta. Igyekezz fókuszálni, arra koncentrálni, amit valójában csinálsz, ahelyett, hogy azon gondolkodnál, amin nem tudsz változtatni!

Szorongáscsökkentő módszerek

Ha hajlamos vagy a szorongásra, a következő módszereknek hasznát veheted: segíthetnek a csökkentésében.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük