A pszichopata ember 7 jellemzője: elsőre megnyerőek, és észrevétlenül manipulálnak a pszichológus szerint

Jó, ha tudod, milyen tulajdonságok jellemzik a pszichopata embereket: 7 dolog meglétével joggal merülhet fel a gyanú.

GettyImages-659132752

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokszor előfordul, hogy az emberek mérgükben azt mondják valakire, hogy pszichopata, ám ez a szó az ilyen esetekben inkább szitkozódásként, semmint pszichológiai fogalomként jelenik meg.

De kire mondható valójában az, hogy pszichopata? Vajon lenne olyan, akár a te környezetedben, akiről egy pszichológus nagy valószínűség szerint megállapíthatná ezt a diagnózist? Jó, ha tisztában vagy vele, hogy nagy vonalakban milyen tulajdonságok jellemzik az ilyen embert. Nemcsak azért, mert a pszichopata emberek viselkedése esetenként kiszámíthatatlan lehet, de azért is, mert ha felismered a viselkedésük okát, az nagyon sok mindenre magyarázatot adhat neked.

A pszichopata ember 7 tulajdonsága

Richard Lettlerl neuropszichológus, a pszichoanalízis és a pszichoterápia kaliforniai szakértője 7 pontba gyűjtötte a pszichopata ember ismérveit. 

1. Túláradó báj

Lettlerl szerint a pszichopata ember egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy másokkal szemben feltűnően bájos, mosolygós és megnyerő. Imád szóba elegyedni, érdeklődést mutatni környezete felé. Ő azonban nem barátkozni akar vagy kötődni másokhoz, csupán hódítani, elnyerni mások szimpátiáját, és szórakozni.

2. Talányosság

Miután másnak mutatja magát, mint amilyen valójában, a pszichopata embert nehéz kiismerni. Igazi énjét homály fedi, mások számára pedig legszívesebben érzékenynek mutatkoznak.

3. Túlzott önbecsülés

A szakértő szerint a magas fokú szerénytelenség is együtt jár a pszichopátiával. Nem csupán szívesen fogadja, de szinte issza a dicsérő szavakat akkor is, ha esetleg valójában nem érdemli meg. Ezzel egyidőben a pszichopata ember örömét leli benne, hogy azokat, akiket vetélytársnak érez, becsmérelje és leértékelje. Uralkodni akar, és ha az állapota szélsőséges, akkor képes akár erőszakhoz is folyamodni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

4. Sekélyes érzelmek

Az, hogy érzékenynek mutatkoznak, homlokegyenest szembemegy a valósággal. A szakértő szerint ugyanis, bár a pszichopata ember szemlátomást kedves és érdeklődő, valójában egyáltalán nem érzi át azt, amiről a másik ember beszél. Ez abban tud megmutatkozni, ha egyszerűen témát vált, miközben épp egy szomorú, megrázó történetet hallgat.

5. Örök unatkozó

Lettlerl szerint a pszichopata ember szembetűnő tulajdonsága, hogy sokszor ad hangot annak, hogy unatkozik. Állandó stimulációra van szüksége, imádja az izgalmakat, és akár a veszélyes helyzeteket is.

6. Tisztességtelen eszközöket alkalmaz

Mivel a csúcson akar lenni, a pszichopata ember tisztességtelen módszerekhez is folyamodik: hazudik, csal, manipulál, korrodálja az igazságot, és racionalizálja azt.

7. Neki szinte bármi belefér

A pszichopata ember jelentős morális hiányosságokkal él, és képes a végletekig elmenni, hogy érdekeit, elképzeléseit érvényesíthesse, szórakozhasson, izgalomban részesülhessen. Sajnos sok esetben a pszichopaták áldozatait emiatt éri utol a végzetük.

Nárcizmus vagy önszeretet?

Sokat hallani a nárcizmus szót is, ám sokan nem tudják, pontosan mit takar, és miben más ez, mint az önszeretet. Korábbi cikkünk erről szól.

Ezt is szeretjük