Miért jó, ha nem vagyunk mindig boldogok? 7 érdekes tény a boldogságról, a pszichológus szemével

A boldogságról rengeteg tévhit kering, amiket érdemes helyre tenni.

GettyImages-1306513655

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Légy boldog! Boldog születésnapot, új évet és évfordulót! Boldog, boldog, boldog. Az érzés, amit keresünk, az állapot, amire vágyunk, és amit szeretteinknek is kívánunk.

Bármit is teszünk, azt ennek a reményében tesszük, de a boldogság a legtöbb esetben csak átutazóban lévő vendég a háznál. Ha elment, újra várjuk. Sokszor olyasmikben keressük, ami még elérhetetlenebbé teszi ahelyett, hogy a legegyszerűbb forrásokból nyernénk ki. Telhetetlenül kergetjük egy életen át. A boldogság mint cél, mindenkit mozgat, és a pszichológusok, a lélek ismerői mindezt külső szemlélőként is látják, és érdekes következtetésekre jutnak a témában.

7 tévhit a boldogságról

Barton Goldsmith amerikai terapeuta hét olyan dolgot ismert fel, amelyben az emberek tévednek a boldogság kapcsán. Érdemes elgondolkodni, mivel indokolja véleményét a szakértő.

"Mindig boldognak kell lennem."

Rengeteg ember úgy gondolja, hogy a boldogságnak konstansnak kell lennie, és az baj, ha ez nem teljesül. Pedig ha soha nem történnének rossz dolgok, vagy nem lennének borúsabb periódusok, akkor nem is tudnánk igazán, milyen értékes dolog a boldogság. A pszichológus szerint semmi gond nincs azzal, ha valaki nem mindig felhőtlen, és ez nem is mindig adatik meg. Az emberek hajlamosak az aktuális jókedvet összetéveszteni a boldogsággal, ez pedig nyilván nem mindennapos dolog. A boldogság inkább egyfajta belső béke.

"Akkor leszek boldog, ha elérem a célom."

Az emberek sokszor tűznek ki maguk elé célokat, és a boldogságuk feltételeiként gondolnak rájuk. A pszichológus azonban rávilágít, hogy egy elképzelés megvalósítása nem hozhatja el a végleges megelégedést. Az egyik terv után ugyanis jönni fog a másik, egy újabb cél, amit az ember elengedhetetlennek érez a boldogsághoz.

"Ha nem keresem folyton a boldogságot, boldogtalan leszek."

Mind ismerhetjük az elfojthatatlan vágyat a boldogságra, és azt a késztetést is, hogy küzdjünk és dolgozzunk érte. Aki nem küzd, az feladja - mondják sokan. A pszichológus ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a boldogság megszállott hajhászása rendkívül stresszes, ez pedig éppen egy, a cél ellen való érzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

"Ha minden rendeződik körülöttem, boldog leszek."

Rossz időszaka mindenkinek van. Ilyenkor rendszerint a korábbi, békés állapotot sírjuk vissza. A múlt azonban, ahogy a szakértő magyarázza, nem hozható vissza, csupán alkalmazkodhatunk az új helyzethez, melyben újra elérhetünk egy egyensúlyi állapotot.

"Akkor leszek boldog, ha megtalálom az igaz szerelmet."

Goldsmith szerint ez távol áll az igazságtól. Magyarázata szerint, bár a szerelem valóban az egyik legszebb érzés a világon, egy kapcsolattal sok feszültség, olykor szomorúság is jár, így tehát nem lehet a boldogság végső kulcsa.

"A pénz boldogít."

Ugyan a mondás éppen az ellenkezőjét mondja, sokak szerint az anyagi bőség mégis lelki harmóniát ígér. Goldsmith azonban egy 2010-es, Princeton egyetemi kutatást idézve megcáfolja ezt: a vizsgálatok szerint a pénz egy bizonyos ponton túl, az igények kielégítése után már cseppet sem boldogít.

"Ha mindenem meglesz, akkor leszek boldog."

Célok, tárgyak, vágyak - mindenki fejében van egy kis csomag, mik lennének azok a dolgok, amiket szeretne, és sokan úgy gondolják, hogy ezeknek a maradéktalan teljesülése segíthet elérni a boldog életet. A pszichológus másként látja. Rávilágít, hogy az idők során változunk, ezzel pedig igényeink is mások lesznek, és óhatatlanul változni fog, hogy milyen dolgok teljesülését érezzük a boldogságunk végső feltételének.

- Az igazi boldogság senki számára sem egy konstans dolog. Ha egy kis időre találkozunk vele, szerencsések vagyunk. Ha azonban szomorkodunk amiatt, hogy éppen nem vagyunk boldogok, attól nem fogjuk magunkat jobban érezni. A kedvességtől és mások segítésétől mindeközben igen. A boldogság nem mindig elérhető, de a jóság mindig ott van - mondja Goldsmith.

Jobb ember vagy, mint hinnéd

A következő cikkben nyolc olyan dologról olvashatsz, mely arra utal, hogy sokkal jobb ember vagy, mint azt valaha is gondoltad volna.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük