Milyen is volt gyereknek lenni és kiélvezni a pillanatot? A szakember szerint ezzel rontják el a felnőttek a jelent

A jelenlét kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy boldogok legyünk.

A boldogság titka a jelenlét
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember nagyon sok esetben az álmai megvalósításában látja boldogságának titkát, pedig a szakértők szerint a vég nélküli hajkurászás nem minden esetben célravezető.

Többek közt Robert Puff klinikai szakpszichológus szerint sem teljesen állja meg a helyét a hiedelem. 

A boldogság titka a jelenlét

A szakember egy történeten keresztül vezette be, mi a probléma azzal, ha azt hisszük, hogy a siker egyenlő a boldogsággal. Ismert egy férfit, aki megfelelt a saját és a társadalom által állított elvárásoknak is. Stabil munkahelye volt jelentős jövedelemmel. Mindig elérte a kitűzött céljait, és családot is alapított . Csak egy probléma volt. Nem volt boldog. 

GettyImages-607477399
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Visszaemlékezett azokra a napokra, amikor jelen volt az életében. Emlékei szerint iskolás korában nagyon boldog volt. Szörfözött, amikor akart, lógott a barátaival, vagy elment futni. Rengeteg dolgot csinált, ami semennyibe sem került, és mégis rengeteg örömöt okozott.

Nagy álmai voltak arról, hogy egy nap sikeres lesz, és sok pénzt fog keresni. Hogy lehet, hogy elérte az összes álmát, és mégsem lett boldogabb? A jelenség megértéséhez észre kell venni egy létező jelenséget.

A birtoklás nem elégít ki hosszú távon

Bármije is van az embernek, mindig birtokolhat még többet. Ha a célokra helyeződik a fókusz, az nem feltétlenül biztosít automatikusan boldogságot a jelenben is.

Gyakran, amikor valóra vált valaki egy álmot, rögtön a következő elérendő célra összpontosít ahelyett, hogy élvezné, ami éppen történik. Rengeteg ember küszködése ebben gyökerezik. A biztos módja az örökös boldogtalanságnak, ha az illető arra vár, hogy az élet megváltozzon, ahelyett, hogy szeretné és ünnepelné úgy, ahogy van.

Ha az ember mindig a holnapra vár, az azt eredményezi, hogy lemarad mindarról, amije már megvan, és amit a jelenben élvezhetne. - Lefogadom, hogy számtalan dolog van a jelenünkben, amit van okunk ünnepelni - mutat rá dr. Puff.

GettyImages-685364157
Fotó: Dougal Waters / Getty Images Hungary

Sokakban ennek tükrében felmerülhet: ha arra koncentrál, hogy azzal legyen boldog, amije megvan, akkor mi lesz az önfejlesztésével, és hogyan válhatna jobb emberré? A pszichológus szerint ezek valóban fontos és egészséges gyakorlatok. Tűzhet ki az ember célokat, de figyelnie kell arra, mennyire teszi függővé az érzelmi állapotát ettől. Kérdezze meg magától, milyen változást vár ennek a célnak az elérésétől.

Célok azért vannak, hogy abba az irányba haladj, ami teljesebbé tesz téged. A cél küldetése nem pusztán az, hogy elérd. Olyan célokat érdemes választani, amit jó érzés követni is.

GettyImages-1174472274
Fotó: Jasmina007 / Getty Images Hungary

- Emlékezz vissza azokra az alkalmakra, amikor kétségbeesetten el akartál érni valamit, és azt képzelted, hogy a világ legboldogabb embere leszel majd akkor, ha eléred. Aztán mikor eljött ez a nap, nem olyan érzés volt, mint amilyennek elképzelted. Vagy tényleg boldog és izgatott lettél tőle, de ez nem tartott sokáig. Majd, mint az óramű, egy újabb elérendő dolgon járt az eszed, a következő célon, amit üldözni lehet - mondja a pszichológus.

A szakember szerint sokkal jobb módja az élet élésének az, ha az ember megfontolt kockázatot vállal, és olyan célokat tűz ki, amelyek lehetővé teszik, hogy jelen legyen, és élvezze az út minden lépését. Ha valaki felteszi magának a kérdést, milyen utazáson szeretne részt venni, akkor az a jó, ha azt az utat választja, amely a jelenlét kiteljesedésének kulcsa. Egyszer a jövőben boldognak lenni nem elég.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Hasznos útmutató ez, amit érdemes szem előtt tartani, hogy olyan jelen pillanatokat ragadj meg, amelyeket másnap sem bánsz meg. Mert élhet valaki úgy is a mának, hogy magas kockázatú tevékenységeket folytat, mint a védekezés nélküli szex vagy a mértéktelen ivás. Ez is a jelenre fókuszál, de veszélyei rendkívül magasak. Mindemellett ez a fajta "jelenlét" hosszú távon kiüresedést okoz.

Carpe diem

Fontos bölcsesség rejlik abban, ha elkötelezi magát az ember egy olyasfajta jelenlét mellett, amely a mában boldoggá teszi, és megágyazza a boldog jövő felé vezető utat. Fontos tudatában lenned, miért dolgozol a jelen pillanatban, és ez hogyan válik a jövőd előnyére. Ezzel alapozhatod meg a megfelelő hozzáállást az élet boldog pillanataihoz.

Az élet természetes velejárója az elmúlás, tagadhatatlan, hogy sokaknak túl korán ér véget az útjuk: nem szerencsés, ha ez a gondolat határozza meg a mindennapokat, mégis jobb elfogadni az esélyt arra, hogy talán csak évek vannak hátra belőle. Bár a tervezés és a jövőd építése fontos, kizárólag ettől függővé tenni a boldogságot csakugyan értelmetlen.

- Lehetséges, hogy életünk utolsó napja a mai. Hogyan élhetnénk "majd egyszer"-mentalitással az életünket, hogyha lehet, hogy ez a nap soha nem jön el? Ehelyett azt érdemes megkérdezni: mennyit ér ma a boldogságom? - veti fel a kérdést a pszichológus.

Henry David Thoreau, író és filozófus is hasonló gondolatokat vetett fel: „Kimentem a vadonba, mert tudatosan akartam élni. / Maradéktalanul ki akartam szívni az élet velejét. / Elpusztítani mindazt, ami nem volt Élet, / Hogy ne a halálom óráján döbbenjek rá, hogy nem éltem.”

8 jógapóz, ami endorfint termel, és boldoggá tesz

A jóga nemcsak testmozgás, a lélekre és mentális egészségre is jó hatással van.

Kiégés és rosszkedv ellen: 8 jógapóz, ami endorfint termel, és boldoggá tesz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük