Így lehetsz biztos benne, hogy nem veszélyes a gépedre az internetezés
Te tisztában vagy vele, mekkora kockázatokat rejt az internetezés? Védd ki a támadásokat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén tartották tizedik alkalommal a nemzetközi Biztonságosabb Internet Napot, mely a biztonságos és felelős internethasználatot hivatott népszerűsíteni leginkább a fiatalabb generációk körében.

Aktualitása egyre nagyobb, főként a különböző mobileszközök, így a tabletek és okostelefonok tömeges elterjedése miatt.

A gyerekekre is figyelni kell

Ebben az évben a nap mottója a net-riszpekt, azaz az online jogok és felelősségek témaköre volt. Célja, hogy felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy felelősen, mások jogait is tiszteletben tartva szörföljenek az interneten.

Az online biztonság egyik legfontosabb témája a cyberbullying, az internetes zaklatás, mely egyre komolyabb problémává válik.

Nagyon fontos, hogy megtanítsd gyermekeidnek az online etikettet, valamint azt, hogy ne álljanak szóba idegenekkel az online térben sem, és ne igazolják vissza, ha ismeretlen jelöli be őket egy közösségi oldalon. Az is lényeges, hogy limitáld az időt, amit a gyerekek a számítógépek előtt töltenek, és ellenőrizd az általuk letöltött appokat, alkalmazásokat is a kockázatok csökkentése érdekében.

A gyerekek hibái

A közösségi oldalakon általánosan elkövetett hiba a gyerekek körében, hogy saját magukról, illetve barátaikról posztolnak fotókat, melyek túl sok személyes információval párosítva komoly kockázatokat jelenthetnek számukra.

Az amerikai Nemzeti kiberbiztonsági szövetség - NCSA - adatai szerint a közösségi hálózatok felhasználóinak 74%-a tesz fel olyan személyes információkat a site-okra, mint például az e-mail címük vagy a születésnapjuk, ami identitáslopáshoz is vezethet, illetve más veszélyek forrása is lehet.

Az Egyesült Királyságban fordult elő, hogy egy hatéves kislány bejelentette a MySpace-en a születésnapi buliját, és meghívta néhány barátját. A bejegyzést meghackelték, így több száz ember jelent meg a buliban, tönkretéve a kislány szüleinek házát.

Pótolandó hiányosságok

Másodpercenként 18 ember válik kiberbűnözés áldozatává, ami világszinten naponta legalább másfél millió embert jelent. Az elmúlt 12 hónapban a felhasználók 46%-a vált áldozattá, a 2011-es adat 45% volt. Az embereknek kevesebb mint a fele - 44% - használ biztonsági szoftvert a közösségi oldalakon jelentkező támadások kivédésére, és csupán 49%-uk kontrollálja, milyen információt kivel oszt meg.

A felnőttek 40%-a nincs tisztában azzal, hogy a rosszindulatú programok észrevétlenül is működhetnek, ezáltal a felhasználóknak nehéz megítélniük, hogy a számítógépükbe behatoltak. Több mint felük - 55% - nem tudja biztosan, hogy a gépe mentes-e vírusoktól.

Az e-mail potenciális behatolási pont a bűnözők számára, akik személyes és céges információk után kutatnak, ennek ellenére az emberek 40%-a nem használ összetett jelszavakat, és azokat sem cseréli rendszeresen. A felhasználók ma már tájékozottabbak a hagyományos támadásokat illetően, viszont a kiberbűnözők módszereinek gyors változásait képtelenek nyomon követni. 

Minden eszközt védeni kell

Rakoncza Zsolt, a Norton vezetője szerint a Biztonságosabb Internet Nap célja, hogy évente legalább egyszer minden számítógépet használó embert emlékeztessen arra, mennyire óvatosnak kell lennünk az interneten. Minden eszközünket védenünk kell, de emellett arra is fontos figyelnünk, hogy, amit teszünk az online térben, ne sértsen másokat. Főként a gyerekek és a tinédzserek számára fontos, hogy ezt megértsék, és a megszerzett tudást a gyakorlatba is átültessék.

Ezt is szeretjük