4 egyszerű lépés, amivel szilárdabbá teheted a biztonságodat az interneten

Az elmúlt hónapokban elképesztően sok hackertámadás érte nemcsak a multicégeket, hanem a magánembereket is, pedig néhány egyszerű lépéssel kizárhatod a nemkívánatos személyeket a gépedből.

online-nő-laptop

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az internet megannyi lehetősége mellett számos veszéllyel is fenyegeti a lelkes felhasználókat. Egy információ onnantól kezdve nincs biztonságban, hogy megosztottad: az adathalászok bármikor lecsaphatnak rá, ha nem védekezel ellenük megfelelően.

2018-ban 50 millió felhasználó személyes adataihoz férhettek hozzá hackerek: a közösségi oldal kemény büntetést is kapott, de a felhasználók maguk is tehetnek azért, hogy illetéktelenek ne láthassanak bele privát profiljukba. Idén is történt már egy elképesztő, eddig nem látott mértékű adatrablás: 2,69 milliárd e-mail cím és jelszó szivárgott ki egy e-mailes rendszerből hackerek kezébe.

Adatvédelmi beállítások

A legtöbb közösségi oldalon saját magad meghatározhatod, hogy az általad publikált tartalmakat csak néhány emberrel, az ismerőseiddel vagy akár mindenkivel, nyilvánosan megosztod. A legcélszerűbb, ha készítesz egy szűkebb csoportot, ahová a valóban fontos embereket teszed be, és számukra teszed elérhetővé a posztokat, de az internetes biztonság szempontjából sajnos nem igazán számít az sem, ha az összes ismerősöd láthatja a megosztásaidat.

fiatalok-laptop

Erről ugyanis sokan nem tudnak, de a hackereknek szinte mindegy, hogy nyilvánosra vagy privátra állítod-e egyik vagy másik bejegyzésedet, az oldal ugyanis egyaránt eltárol minden adatot, kitörölhetetlenül. Azok a fotók vagy kommentek is az adathalászok martalékává válhatnak, melyeket végül meg sem osztottál, vagy a publikálás után töröltél. Jól gondold hát meg, hogy milyen tartalmakat adsz ki a kezedből.  

Külön jelszó

Akármilyen nehéz is megjegyezni minden belépéshez egy külön, több kis és nagy karakterből álló, számot is tartalmazó jelszót, a specialisták szerint ez a legbiztosabb módja az illetéktelen betolakodók kiszűrésének. Az oldalak nem véletlenül emlékeztetnek, ha ugyanazt a jelszót adod meg sokadjára, és a régóta használt, titkos kódokat sem árt időnként lecserélni.

Számos jelszókezelő felület létezik, a legnépszerűbb a LastPass, ami nevéhez híven nem csekélyebb dologra tesz ígéretet, mint arra, hogy ez lesz az utolsó jelszó, amit meg kell jegyezned. A program szuperül rendszerezi a népszerű, gyakran látogatott oldalakat, és alapvetően ingyenesen használható, de pár száz forintért egészen bombabiztos, extra funkciókat is kaphatsz. A legbiztonságosabb mégis az, ha egy noteszbe felírod kézzel az egyes oldalakhoz tartozó belépési kódokat - csak ne felejtsd el, hová teszed. 

Többlépcsős hitelesítés

Az okostelefonok legtöbbjében, de internetes oldalakon is választható opció a többlépcsős hitelesítő funkció. Ennek lényege, hogy a jelszó megadása után egy számsorral vagy valamilyen más módon is igazolni kell, hogy valóban a megfelelő személy próbálja használni az adott felületet. A levelezőprogramokban kifejezetten hasznos, de fotómegosztókon sem árt bekapcsolni: a számsort viszont feltétlenül írd fel valahova, nehogy ez gátoljon a belépésben!

Számítógépen a Google-fiók bal oldali navigációs panelén kattints a Biztonság menüre, majd válaszd a Kétlépcsős azonosítást. Androidon a következőképp tudod beállítani: a képernyő tetején található Biztonság elemre kattintva válaszd a Bejelentkezés a Google-ba részt és az ott található Kétlépcsős azonosítást, majd kövesd az utasításokat.

Apple-készülékeken a Gmail alkalmazásán keresztül állíthatod be, hogy védve legyen a levelezőprogramod: az applikáció menüjében válaszd a Beállítások/Saját fiók/Google-fiók kezelése opciót, a képernyő tetején található Biztonság elemre kattintva pedig meglátod a Bejelentkezés a Google-ba lehetőséget, ami egy klikkre van a kétlépcsős azonosítás beállításától.

laptop nő gép internet (1)

Alkalmazások

Sokan töltenek le olyan alkalmazásokat, melyeket egy külföldi utazás miatt használtak, esetleg egy bizonyos fotó megszerkesztéséhez volt rájuk szükség. Ezektől szabadulj meg, amint feleslegessé váltak! Nemcsak a tárhelyet foglalják, de folyamatosan küldik az információkat a központnak a helyzetedről, a telefonodról és rólad, neked pedig ontják a zavaró értesítéseket, melyek tulajdonképpen teljesen haszontalanok számodra. A telefonon található minden alkalmazás követ valamilyen szinten - nemcsak a helyzetedet jegyzi, de a kamerán keresztül látja is, merre jársz, és hallja, kivel beszélsz. A webkamera leragasztása sem badarság: a mobilok és laptopok lencséi, illetve a készülékek mikrofonjai a nap minden percében készenlétben vannak. 

A legtöbb program általában bejelentkezéskor felajánlja a Bejelentkezés Facebookkal opciót: ez az egyszerű lépés azonban rengeteg adatodba fájhat, ugyanis azáltal, hogy a közösségi oldalon található fiókodat összekapcsolod bármilyen más applikációval, az is hozzá fog férni minden ott tárolt adatodhoz. A napi szinten használt programokat tartsd szemmel, és ne legyél rest frissíteni a legújabb verzióra: az új funkciókon kívül egyes esetekben ezzel a lépéssel a program apró sebezhetőségét küszöbölik ki, de előfordulhat, hogy egy veszélyesebbnek mondható hibaforrástól szabadulsz meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyen lett volna a közösségi média régen

A legnépszerűbb közösségi oldalak ezen formáinál nem kell aggódni a hackertámadásoktól: a személyhívó Facebookot igazi kihívás lenne feltörni a legedzettebb adathalásznak is!

Ezt is szeretjük