Egy életbevágóan fontos dolog, amit sokan elfelejtenek az online vásárláskor
Az adatvédelemre sajnos csak kevesen figyelnek. A szakértő hasznos tippeket ad az adathalászok ellen, amelyek nemcsak az ünnepek idején segítenek.

bankkartya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többször hallani, hogy különböző pénzintézetek, webshopok nevével visszaélve próbálnak meg hozzájutni csalók óvatlan felhasználók személyes adataihoz. Bár az adathalászok egyre ügyesebben leplezik magukat, egy kis odafigyeléssel és néhány hasznos információ birtokában bárki elkerülheti, hogy áldozatul essen ezeknek a kísérleteknek. Sokan megfeledkeznek a megelőzésről, pedig kulcsfontosságú. A következő tippek az adathalász támadások felismerésében, vagy, ha megtörtént a baj, a károk minimalizálásában segítenek. 

Mi is az az adathalászat?

Az adathalászat az egyik leggyakoribb internetes csalási forma napjainkban, mely a személyes adatok, banki információk megszerzésére összpontosul. Az online tér felhasználóbarát és gyors fizetési formáinak köszönhetően ma már néhány egyszerű adat megadásával tudunk tranzakciókat lebonyolítani, melyek, ha illetéktelen kezekbe kerülnek, hatalmas anyagi veszteséget okozhatnak.

Hogyan ismerhetők fel a csalók? 

Az adathalászokat nem könnyű felismerni, hiszen általában valamely ismert és megbízható szolgáltató, bank, webshop márkája és arculati elemei mögé bújva próbálják kicsalni az érzékeny adatokat e-mailes adatfrissítés, adatellenőrzés ürügyén. A Sberbank szakértője felhívja rá a figyelmet, hogy ilyen levél esetén mindenképpen élni kell a gyanúval, hiszen egyetlen szolgáltató sem kérhet ilyen módon információt ügyfeleitől.

Semmiképpen sem szabad adatot kiadni, ha gyanús a feladó e-mail címe vagy a levél tárgya, túl általános a megszólítás, esetleg magyartalan az e-mail szövege, hiszen a külföldi adathalászok gyakran fordítják fordítóprogrammal a levéltörzset. Ha a levél a bankkártyaadatok frissítésére, megerősítésére, a jelszó megváltoztatására, tranzakció megismétlésére, számlatartozás kiegyenlítésére szólít fel, vagy olyan nyereményjáték nyerteseként értesít, melyen valójában részt sem vettél, az szintén gyanús.

Résen kell lenni, ha az oldal, ahova továbbirányít a levél, nem rendelkezik tanúsítvánnyal, vagy a hivatalostól eltérő URL-cím jelenik meg azután, hogy betöltött a weblap, ez ugyanis egyértelmű jele a webhely eltérítésének.

Mi a teendő, ha felismerted az adathalász levelet? 

A legegyszerűbb a levél azonnali törlése, és szűrő beállítása a levelezőkben az adott e-mail címre, így kiküszöbölhetők az erről a címről érkező későbbi támadások. Célszerű tájékozódni, hogy miként lehet bejelenteni az adathalászati kísérletet. Ha mégis megtörtént a baj, ellenőrizni kell a bankkártya-tranzakciókat, és azonnal letiltatni a banknál a kártyát, ha ismeretlen költést észlelsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha SMS-értesítés jön a vásárlásokról, akkor a címzett azonnal értesül, amint elkezdik leszívni a pénzét. Ebben az esetben is azonnal a bankhoz kell fordulni, hiszen van még esély arra, hogy a pénzintézet vissza tudja szerezni az ellopott pénzt. - A bankok fel vannak készülve az adathalász támadásokra, és természetesen mi is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleink pénze biztonságban legyen, ezért a bejelentett adatlopási kísérletekre igyekszünk azonnal reagálni. Mindezekkel együtt érdemes résen lenni, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a csalás - mondta Lengyel Zoltán, a Sberbank Magyarország Marketing, PR és Digitális területének vezetője.

Ezt is szeretjük