Újra a bangladesi ikreknél járt a magyar orvoscsoport – A szétválasztott kislányok így élnek most
A magyar orvosi csapat tavaly augusztusban végzett szétválasztó műtétet a sziámi ikreken.

sziámi-ikrek-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki a csodájára járt annak a 35 fős magyar orvoscsoportnak, akik a világon egyedüliként 2019 augusztusában vállalták, hogy szétválasztják a bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát. A kislányokat hároméves korukban választották el egymástól, de az azóta eltelt bő egy évben is folyamatosan foglalkoznak velük az orvosok.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata és a nagy műtét vezető idegsebésze, dr. Csókay András nemrég ismét a Távol-Keleti országban járt, hogy elvégezzék az ötödik műtétet az egyik kislányon, Rabeyán.

Szépen fejlődnek, és jól vannak a kislányok

Tavaly augusztusban az egész világot bejárta a csodálatos műtét híre, hiszen a magyar orvosokon kívül senki nem vállalta a kockázatos beavatkozást. A sikerhez Csókay András munkáján kívül még szükség volt Hudák István érsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész magas szintű szaktudására is, valamint a műtétnél jelen lévő más orvosok és ápolók is fontos szerepet játszottak a sikerben.

sziámi-ikrek2
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Facebook

A műtét után az egyik kislány, Rabeya hamar magához tért, felismerte a családtagjait, mozgatta a végtagjait is. Testvérénél viszont komplikációk léptek fel, agyvérzést kapott, és sokáig válságos volt az állapota. Az azóta eltelt bő egy évben folyamatosan figyelték az ikrek fejlődését. Rukaya, akinek korábban válságos volt az állapota, már sokkal kedvezőbb eredményeket mutat, reagál a külvilágra, mosolyog, ám még nem tud beszélni.

sziámi-ikrek3
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Facebook

A másik kislány, Rabeya sokat tanul, játszik és beszél is, és ahogy testvérénél tavaly decemberben, úgy most nála is sor került a hatalmas méretű koponyacsont pótlására. Dr. Csókay András és csapata október végén ismét Dakkába utaztak, hogy elvégezzék a műtétet, szerencsére a koronavírus-járvány sem akadályozta őket, hiszen folyamatosan tesztelték a szakembereket, és mindenkinél negatív eredménye lett.

Jók a kilátások

Az idegsebész az Indexnek elmondta, hogy szeretné, ha a közeljövőben baráti találkozókon kívül jó lenne, ha már nem lenne több idegsebészeti feladat a lányokkal és családjaikkal, ám arra is rámutatott, hogy öt-nyolc éven belül kinövik majd a koponyát, így szükség lesz annak cseréjére. A magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően nincs ok az aggodalomra, hiszen az eredmények jók, sőt, meg is haladják az elvárásokat.

28 évesek és boldogok a kétfejű sziámi ikrek: lemondtak róluk, mégis egészségesek

Hamarosan harmincéves lesz a Hensel testvérpár, akik orvosi csodának számítanak: közös testükben ugyanis két lélek lakozik.

(Képek forrása: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Facebook)

Ezt is szeretjük