Erre költik a magyarok a babaváró hitelt: nem mindenki vásárol lakást belőle

Kiderült, hová kerül a babaváró hitel összege.

GettyImages-1403959487
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kamatmentes, szabad felhasználású babaváró hitelt az ügyfelek az idén is főként lakásvásárlásra fordítják, a Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint január-júniusban a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott pénzt.

A társaság közleménye idézi Benedikt Károlyt, a cég PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, az év első félében tovább emelkedett az ügyfelek között azok aránya, akik a kölcsönből lakást vettek. Ugyanakkor az elmúlt negyedévben tapasztalt ingatlanpiaci áremelkedés miatt már vidéken is egyre ritkább, hogy a maximális, 10 millió forintos támogatás egészében fedezze egy család otthonteremtését. Így a felvett hitelt a legtöbb esetben még ki kell egészíteni ingatlanvételkor.

Hozzátette, viszonylag sokan költik a babavárót utazásra, autóvásárlásra vagy vállalkozásfejlesztésre. A társaság elemzése szerint a meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése, valamint bővítése miatt a családok 13,49 százaléka kérte a támogatást, a harmadik legnépszerűbb pedig az úgynevezett egyéb kategória volt, az igénylők 5,84 százaléka nem mondta meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget.

A Duna House Pénzügyek közreműködését kérő igénylők 95,6 százaléka a maximálisan felvehető összegre nyújtotta be kérelmét idén. A tájékoztatás szerint a babavárót 2019-ben és 2020-ban igényelték a legtöbben, 2021-ben már kevesebben, de még így is 508 milliárd forint kölcsönt helyeztek ki a bankok az elmúlt 12 hónapban. A jegybank adatai szerint a támogatás három évvel ezelőtti indulása óta közel 1600 milliárd forintot folyósítottak 2022 januárjáig az igénylőknek. Ez átlagosan 160 milliárd forint negyedévente.

A cikk az ajánló után folytatódik

A társaság közölte, hogy a 2022 végéig még biztosan igényelhető babaváró hitel a program tervezett zárásáig elérheti a 2 ezer milliárd forintot is, bár az igénylés második félévi intenzitását csökkentheti, hogy a 2023-as költségvetési tervezet alapján idén december 31. után is várható a támogatás folytatása: a babaváró hitelekre 175 milliárd forint a betervezett összeg, míg az egyéb lakástámogatások jogcímen közel 500 milliárd forint szerepel a tervek között.

Fotók: Getty Images

70 milliót is igényelhetsz szuperalacsony, 2,5 százalékos kamatozással

A zöldhitelt a csokkal is össze lehet vonni.

Ezt is szeretjük