Sokan ezen bukják el a lakáshitelüket: nem mindegy, hogyan tartják nyilván az ingatlant

A szakértőt kérdeztük, pontosan mi lehet a probléma a nyilvántartással.

Lakáshitel-buktatók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fehér hollónál is ritkább, hogy valaki hitelfelvétel nélkül tudjon ingatlant vásárolni. Általában mindenkinek szüksége van valamekkora pluszösszegre a ház vagy lakás vételárának finanszírozásához.

Az ügy lebonyolítása azonban nem mindig zökkenőmentes. Felmerülhetnek váratlan akadályok, amelyek egy szempillantás alatt szabotálhatják a hitelfelvételt. Előfordulhat olyan probléma, hogy az ingatlannak nem megfelelő a minősítése, vagy éppen nincsen helyesen bejegyezve a földhivatalnál. Szabó Dóra hitelszakértőt kérdeztük meg, mit érdemes tudni erről, és hogyan orvosolható a hitel felvételét gátoló tényező.

Probléma az ingatlan nyilvántartásával

Szabó Dóra szerint a hitelfelvételnek sok feltétele van, így például meghatározó személyi tényező az életkor és a köztartozás-mentesség, és hogy jövedelmi szempontból megfeleljünk. Fontos, hogy milyen forrásból származik az igénylő bevétele, és mekkora a nettó jövedelme. Az is alapvető elvárás, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan megfelelő típusú és értékű legyen, és hogy a vételárának legalább a 20%-ával rendelkezzen a hitelt kérő személy, de valahol ez több is lehet.

Ha ezek közül valamelyik nem stimmel, az már önmagában is problémát jelent, de vannak olyan esetek, amikor a hiteligénylési folyamat az értékbecslés folyamán akad el, amikor is a bank a hitelfelvételt megelőzően kimegy megállapítani az ingatlan jelenlegi, aktuális piaci értékét. Ilyenkor ugyanis kiderülhet, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan valamiért nem alkalmas a hiteligénylésre.

- A banki értékbecslés során megállapítják az ingatlan aktuális piaci értékét, mennyit ér jelenleg az ingatlan, valamint milyen besorolást kap megfelelőségi szempontból. Elvárás például, hogy legalább komfortos legyen. Egy ilyen becslés folyamán a szakember rendelkezésére kell bocsátani egy méretarányos alaprajzot, illetve a bank lekéri a hiteles térképmásolatot is - mondja Szabó Dóra.

A szakértő szerint, ha a teljes körű értékbecslés zökkenőmentesen lezajlott, meg kell várni az eredményt, hogy biztosan tudjuk, a megvásárolni kívánt ingatlan hitelképes. Az értékbecslés által egyébként a vevő azt is megtudja, hogy reális áron vásárolja-e meg álmai otthonát. Optimális esetben igen, de a szakértő szerint nem mindig ilyen szerencsés a szituáció.

- Vannak olyan helyzetek, amikor ezen a ponton sajnos meglepetés éri a vevőt. Használt családi ház esetén nem is annyira ritka, hogy a bank/értékbecslő hitelképtelennek minősíti az ingatlant. Ennek több oka is lehet:

1. A tulajdoni lap lekérdezése után kiderül, hogy a ház minősítése eltér a valóságtól. Például lakóingatlanként hirdették, de nem lett átminősítve, és jelenleg is gazdasági épületként vagy nyaralóként van bejegyezve. Az utóbbival nincs alapvető probléma, de lehet, hogy az általunk választott bank kisebb százalékban finanszírozza azt, így több önerő szükséges.

2. Hasonló eset, ha a térképmásolat tér el a valóságtól. Például, ha az értékbecslést követően azt mondja a bank, hogy nem komfortos az ingatlan, mert ugyan a valóságban minden rendben a házzal, de a térképen nincs feltüntetve egy helyiség, például egy szoba vagy a konyha. Ez akkor történhet meg, ha az ingatlan tulajdonosa korábban bővítette az ingatlant, de a bejelentést elmulasztotta az illetékes földhivatalnál - részletezi Szabó Dóra.

Mit lehet tenni?

Amennyiben a kiszemelt ingatlan nyilvántartásával nincs minden rendben, akkor sem kell csüggedni, hiszen a helyzet nem megoldhatatlan.

- Mindenképp jelezni kell az eladónak a problémát, hiszen nem biztos, hogy tud róla, és titkolni próbálta volna azt. Kérjük meg, hogy legyen együttműködő, és intézze el az átminősítést az illetékes földhivatalnál. Ennek az eljárásnak a díja minden esetben az eladót terheli. Az viszont, hogy magának az eljárásnak mekkora lesz a költsége, azon is múlik, hogy mely hivatalos dokumentumok állnak a rendelkezésére, és melyek azok, amelyeket újból szükséges beszerezni (például hatósági engedély, építési tervek).

Az eljárás egyébként gyorsítottan is kérhető, ám annak némi pluszköltsége lehet. Nagyságrendileg 40-50 ezer forinttól indulnak ezek a díjak, ezzel érdemes számolni a szakértő szerint.

Hogyan lehet mindennek elébe menni?

Ahogyan a betegségek esetén a megelőzésnek van nagy szerepe, kellemetlen procedúrák tekintetében pedig az előrelátás segíthet sokat.

- Minden esetben, ha ingatlanvásárlás előtt állunk - attól függetlenül, hogy van-e szükség banki kölcsönre, vagy sem -, mindig kérjünk egy friss tulajdoni lapot és egy hivatalos térképmásolatot. Akkor biztosan nem érhet minket meglepetés.

Akik hitel segítségével szeretnék megvásárolni a kiszemelt ingatlant, javaslom, hogy kérjenek előzetes értékbecslést, főleg, ha használt családi házat szeretnének. A legtöbb bank esetében egy értékbecslés díjmentesen igényelhető, vagy az összegét jóváírják a hitelszerződést követően. Abban az esetben, ha végül nem szerződünk le a bankkal, akkor a becslés díját kiszámlázzák ugyan, de ennek az értéke maximum 30-45 ezer forint között van. Ez bankonként eltérhet. Véleményem szerint még így is jobban megéri, mint ha előleget fizettünk volna, illetve ügyvédi díjakat - tanácsolja Szabó Dóra.


Szabó Dóra

A cikkben megszólaló szakértő Szabó Dóra hitelszakértő.

Milyen buktatói vannak egy régi lakás megvásárlásának?

Korábbi cikkünkben Török Dávid ingatlanszakértőt kérdeztük meg, hogy milyen nem várt problémák adódhatnak régi ingatlan vásárlása esetén.

Lehetnek váratlan buktatók lakásvásárláskor: mire figyelj az ingatlanszakértő szerint, ha régi lakást vennél?

Az ingatlanszakértő elmondta, milyen, elsőre láthatatlannak tűnő hibák lehetnek egy régi építésű ingatlanban.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük