70 milliót is igényelhetsz szuperalacsony, 2,5 százalékos kamatozással: íme a zöldhitel részletei

A zöldhitelt a csokkal is össze lehet vonni.

GettyImages-538886278
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki szeretne szert tenni egy saját otthonra, és ehhez hitelt venne fel, tucatnyi különböző lakáshitel közül választhat. Érdemes figyelmet szánni az október 4-én indult, a többi lakáshitelnél kedvezőbb zöldhitel-lehetőségre is.

A zöldhitel nem véletlenül zöld. A lehetőség a környezettudatos építkezést pártolja: csak magas energiahatékonyságú, legalább BB energetikai besorolású ingatlanra, új építésű lakás vásárlására vagy új ház építésére fordítható. Az épület primer energiaigénye nem haladhatja meg az évi 90 kWh/m2 értéket.

Kik igényelhetik, és milyen feltételekkel?

A lehetőség kondíciói kifejezetten kedvezőek, hasonlóan jó feltételekkel hazánkban nem lehet találni másik lakáshitelt.

A zöldlakáshitellel maximum 70 millió forintos hitelösszeg igényelhető. Jó tudni, hogy a bank maximum 0,75 százalékos, legfeljebb 100 ezer forintos folyósítási díjat számolhat fel az értékbecslésre, a közjegyzői díjra, valamint a földhivatali ügyintézés díjára.

A futamidő legalább 5, és legfeljebb 25 év hosszúságú lehet.  A hitelfelvevőknek a teljes futamidőn át rögzített, maximum 2,5 százalékos kamatot kell fizetniük, de a hitelösszeg egy részét akár 0 százalékos kamattal is lehet törleszteni, ha a hitelt gyermeket nevelő vagy vállaló háztartások igénylik a csok-kedvezmény keretében elérhető hitelekkel kombinálva. Önmagában a zöldhitelnek nem feltétele a gyermekvállalás vagy a már meglévő gyermek.

A zöldhitel magánszemélyeknek szól. Egy igénylő csak egyet vállalhat, és egy hitelügyletben négy adós szerepelhet. Az illető ingatlanban csak annak lehet tulajdonjoga, akinek a nevén van a hitel. Az adósok közötti tulajdonjogi arányokra nincsenek kikötések. Mindenkinek, aki tulajdont szerez, legalább tíz évig az érintett ingatlanban kell élnie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes szétnézni

A zöldhitel több, a jelenlegi állás szerint legalább öt hazai banknál is elérhető lesz, így a Budapest Bankban, a CIB Bankban, az MKB Bankban, a Takarékbankban és a Raiffeisen Bankban is. Miután az egyes bankok az alapfeltételekhez igazodva saját zöldhitelprogramot fogalmazhatnak meg, érdemes összevetni a feltételeiket, és a legkedvezőbbet választani közülük.

A Bankmonitor összefoglalója szerint minden imént sorolt bank az alap, 2,5 százalékos kamatot hirdette meg. A Raiffeisen kivételével, mely csak új lakás vásárlására biztosítja a hitelt, mindegyikük új építésű lakás vásárlására, illetve ház építésére is fordítható összeget kínál. A Budapest Bank, A CIB Bank és a Raiffeisen Bank 1 millió, az MKB és a Takarékbank 2 millió, az Erste Bank pedig 4 millió forintos minimum-hitelösszeget határozott meg. A futamidő a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen Bank esetében 5-25 év, az MKB Bank esetében 10-25 év, a Takarékbanknál pedig 6-25 év.

Így kombinálható a csokkal

Ha megfelelnek a zöldhitel feltételeinek is, akkor a legalább két gyermek után csokot igénylő családok akár kamatmentesen is kaphatnak kölcsönt, mert a csok mellé felvehető csok-hitelt a Zöld Otthon Program keretében is kérhetik. Így a kölcsön kamatmentes lesz. A felvehető maximális összeg két gyermek esetén 10 millió forint, míg háromnál 15 millió forint.

Zöldhitel és zöld csok-hitel is felvehető ugyanarra a célra, de ez esetben a két hitel nem lépheti túl a maximum 70 millió forintot.

Mennyit lehet spórolni vele?

A Bankmonitor összegzése szerint a zöldhitel igénylése komoly pénzügyi előnyt jelenthet. 40 millió forint hitelösszeg törlesztőrészlete 212 ezer forint lenne 20 éves futamidő esetén. Fix kamatozású, normál piaci hitelt 20 éves futamidőre 4,5 százalékos kamat mellett lehetne felvenni. A magasabb kamat miatt a törlesztőrészlet 253 ezer forintra rúgna, vagyis havonta 41 ezer forintot takaríthat meg az adós a zöldhitellel, ami 20 év alatt közel 10 millió forint megtakarítást jelent.

A csokosok esetét is végiggondolták. A csok-hitel kamata normál esetben 3%. Egy 15 millió forintos kölcsön havi törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén 83 ezer forint lenne, de a havi törlesztő 62,5 ezer forintra mérséklődne, amennyiben a konstrukciót kamatmentesen is megkaphatná a család. Vagyis minden hónapban mintegy 20 ezer forintot meghaladó összeg marad az adós zsebében, ami 20 év alatt közel 5 millió forint megtakarítást jelent.

Mesés konténerházak

Nézegess fotókat néhány különleges házról: konténerekből alakították ki őket.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük