Magyar győzelem a világ legrangosabb asztrofotóversenyén - A kép komoly üzenetet is hordoz
Hatalmas elismerésben volt része Schmall Rafaelnek, aki egy gyönyörű és elgondolkoztató fotóval nyűgözte le a szakmai zsűrit.

asztrofotó-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton.

A világ legrangosabb asztrofotóversenyén, az Insight Investment Astronomy of the Year 2020-on Schmall Rafael, a SEFAG Zrt. által fenntartott Zselici Csillagpark munkatársa az „Ember és az Űr” kategória első helyét szerezte meg. A siker értékét növeli, hogy Francsics László tavalyi, összetett első helye után másodszor kerül hazánkba a rangos elismerés.

Fontos problémára hívja fel a figyelmet a díjnyertes magyar fotó

A „Technológia börtönében” címet viselő kép nemcsak bravúros fotótechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, hanem témaválasztásával is egy fontos problémára irányítja rá a figyelmet. A hosszú expozíciós idővel készített képen a csillagok előterében lévő, vékony, fehér csíkok valójában kereskedelmi műholdak. Ezek az űreszközök gombamód szaporodnak bolygónk körül. Csak az Elon Musk nevével fémjelzett Starlink több mint tízezer darabot tervez pályára állítani, és nem ők az egyetlenek.

technologia bortoneben, foto Schmall Rafael
Fotó: SEFAG Zrt.

A műholdak szabad szemmel ugyan nem érzékelhetőek, de kellően nagy számban mérhetően megemelik az égbolt fényességét. Hiába építenek jelentős költséggel egyre nagyobb és profibb csillagászati távcsöveket, a műholdak miatt „zajosabbá” váló égbolt megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a tudományos kutatásokat. A zavaró hatások nemcsak a kutatóknak okoznak kellemetlenséget, a csillagokat pásztázó amatőrök is kénytelenek szembesülni velük.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyarországi asztrofotós körökben komoly hírnévvel bíró Schmall Rafael kapott már elismerést a NASA-tól, és kétszer elnyerte a National Geographic Magyarország Év asztrofotója díját. Képeiből az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagparkban.

Elképesztő fotókat készítettek a műholdak: fényben úszó városokat és súlyos katasztrófákat is megmutattak

A Földön rengeteg érdekes, szép vagy éppen elszomorító dolog van, amit mi talán észre sem veszünk innen, de a műholdak felülnézetből már egészen máshogy látják a világunkat!

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük