Kiszínezte az eget a különös jelenség: sarki fénynek tűnt, de valami egészen más volt
Látványos fényjelenséget rögzített a NASA rakétája Norvégia felett.

sarki feny cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az IFLScience számolt be elsőként a NASA két rakétájáról, melyek egészen elképesztő fényjelenséget rögzítettek Norvégia felett. Az űreszközöket az Andøya Űrközpontból indították útjára az AZURE nevű expedíció keretében. A szakemberek célja a sarki fény alaposabb vizsgálata, illetve bolygónk és az űr kapcsolatának megismerése.

A felvételek április 5-6-án készültek, árnyalataiban pedig a jelenség valóban megegyezik a sarki fénnyel, sőt, talán még látványosabb is. Magyar idő szerint az első rakéta kicsivel éjfél után startolt, pár perccel később pedig kilőtték a másodikat is. 

A sarki fény jelensége

Az eszközök 322, illetve 325 kilométeres magasságig repültek, ahol aztán műszereik működésbe léptek, hogy felmérjék, hogyan lép reakcióba a légkör és az űrből érkező energia. Az alábbi felvételen jól látszik az egészen rendkívüli jelenség.

A fények valójában a rakéták trimetil-alumíniumból és bárium-stroncium keverékéből álló nyomai, mintegy 114-120 kilométerrel a Norvég-tenger felett. A napfény miatt a gázok ionizálódtak, mozgásukon keresztül pedig a tudósok tüzetesebben megvizsgálhatták az apró részecskék áramlását az atmoszférában.

A sarki fény kialakulása egyébiránt a légkör és a Napból áradó töltött részecskék találkozásából születik, tanulmányozásuk pedig több szempontból is lényeges a szakértők szerint. Ezáltal egyrészt jobban megérthető a Föld és az űr kapcsolata, másrészt kapcsolatuk hatása hatékonyabban felmérhető az űrhajósokra, illetve a rakétákra nézve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Káprázatos színekkel jelent meg az égen a déli fény 

Az aurora australis a déli féltekén észlelhető sarki fény neve. Az időleges jelenséget a Föld déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék okozzák. A jelenség 80-1000 kilométer magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 kilométer magasságban figyelhető meg. Nézd meg képeken, milyen gyönyörű az aurora australis!

Nyitókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük