Kiszínezte az eget a különös jelenség: sarki fénynek tűnt, de valami egészen más volt

Látványos fényjelenséget rögzített a NASA rakétája Norvégia felett.

sarki feny cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az IFLScience számolt be elsőként a NASA két rakétájáról, melyek egészen elképesztő fényjelenséget rögzítettek Norvégia felett. Az űreszközöket az Andøya Űrközpontból indították útjára az AZURE nevű expedíció keretében. A szakemberek célja a sarki fény alaposabb vizsgálata, illetve bolygónk és az űr kapcsolatának megismerése.

A felvételek április 5-6-án készültek, árnyalataiban pedig a jelenség valóban megegyezik a sarki fénnyel, sőt, talán még látványosabb is. Magyar idő szerint az első rakéta kicsivel éjfél után startolt, pár perccel később pedig kilőtték a másodikat is. 

A sarki fény jelensége

Az eszközök 322, illetve 325 kilométeres magasságig repültek, ahol aztán műszereik működésbe léptek, hogy felmérjék, hogyan lép reakcióba a légkör és az űrből érkező energia. Az alábbi felvételen jól látszik az egészen rendkívüli jelenség.

A fények valójában a rakéták trimetil-alumíniumból és bárium-stroncium keverékéből álló nyomai, mintegy 114-120 kilométerrel a Norvég-tenger felett. A napfény miatt a gázok ionizálódtak, mozgásukon keresztül pedig a tudósok tüzetesebben megvizsgálhatták az apró részecskék áramlását az atmoszférában.

A sarki fény kialakulása egyébiránt a légkör és a Napból áradó töltött részecskék találkozásából születik, tanulmányozásuk pedig több szempontból is lényeges a szakértők szerint. Ezáltal egyrészt jobban megérthető a Föld és az űr kapcsolata, másrészt kapcsolatuk hatása hatékonyabban felmérhető az űrhajósokra, illetve a rakétákra nézve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Káprázatos színekkel jelent meg az égen a déli fény 

Az aurora australis a déli féltekén észlelhető sarki fény neve. Az időleges jelenséget a Föld déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék okozzák. A jelenség 80-1000 kilométer magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 kilométer magasságban figyelhető meg. Nézd meg képeken, milyen gyönyörű az aurora australis!

Nyitókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük