Ez az északi fény a fülednek is tetszeni fog: izgalmas koncerten jártunk

Páratlan lehetőség hullott az ölembe a napokban, ugyanis részese lehettem egy élő audiovizuális hangversenynek, melyet a mesterséges intelligencia támogatott.

eszaki feny szimfonia cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki a zenét szereti, rossz ember nem lehet. Jómagam is így vagyok ezzel, hiszen a népzenétől a pop- és rockzenén át a klasszikusokig bármit szívesen meghallgatok. Nem is kellett sokáig győzködnöm magam, hogy elfogadjam a Huawei meghívását egy emlékezetes kiruccanásra, a Sound of Light Eventre, melynek keretében a klasszikus zenei ízelítőn túl egy új, eddig a világon még soha nem hallott zeneművet is bemutattak nekünk.

Mi történik, ha ötvözöd a mesterséges intelligencia képességeit a zenei elemek széles skálájával? Megszületik egy csodálatos szimfónia, amiből aztán egy világhírű brit karmester feledhetetlen zeneművet komponál. De tudod mit? Győződj meg róla a saját füleddel!

Bécsi klasszikusok nyomában

A helyszínt és a hangok tökéletes akusztikáját a klasszikus zene leghíresebb központja, a bécsi Musikverein Brahms terem adta. Az épület 1870-es megnyitásától fogva számtalan remek zeneszerző - Brahms, Bruckner, Strauss, Csajkovszkij - zeneműveinek debütáló helyszíneként szolgált. Ez napjainkban sincs másként, a koncerttermek évekre előre le vannak foglalva, így a meghívás különös értékkel bírt. 

Az est első felvonásában a Synchron Stage Quartet adott elő komolyzenei műveket Mozarttól és Raveltől, majd a Huawei északi régiójának ügyvezetője, Tony Rong egy rövid felvezetője után, elsőként hallgathattuk meg a világon az Északi fény szimfóniát, mely a sarkkör fényeinek hanggá konvertálásából született meg.

Északi fény szimfónia

A zenemű létrejöttéhez Kjetil Skogli sarkifényvadász készített felvételeket az északi fényről, majd továbbította azokat Mark Sayfritz, elismert zeneszerző stúdiójába. A fény hanggá való konvertálását pedig a Huawei mérnökei által erre az alkalomra fejlesztett mesterséges intelligencia rendszere valósította meg. 

Először csúcstechnológiás számítógépek használatával létrehozták az MI környezetet, ami felismerte, elemezte, és hangokhoz, hangszerekhez kötötte a fény stílusjegyeit. Következő lépésben pedig a rendszert megtanították, hogy a fényről készült videókhoz is társítsa a zenei elemeket. A mesterséges intelligencia által a fény így színe, mérete, alakja és gyorsasága alapján zeneileg értelmezhetővé, lejátszhatóvá vált. 

Az egyedülálló zeneművet James Sherman világhírű brit karmester vezényelte, aki több mint nyolcvan film megzenésítésében közreműködött, úgymint a Thor, A szépség és a szörnyeteg, vagy a Harry Potter. A szimfónia pedig a Bécs válogatott zenészeiből álló Synchron Stage Orchestra által kelt életre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A világhírű hangszerelő és karmester a szimfónia létrehozásával a katarzis érzését szerette volna közvetíteni, egy olyan felfokozott állapotot, melyben úgy érezzük, az Északi fény és a mesterséges intelligencia beszél hozzánk a zenén keresztül.

A koncert igazán emlékezetes élményt hagyott maga után. Mind hangzásában, mind látványában, mind pedig technológiailag lenyűgöző volt. A mesterséges intelligencia rendszere által, ami minden Huawei Mate 20 Pro telefonban benne van, maradandót alkotott a fejlesztői csapat. Kíváncsian várom a folytatást!

Káprázatos színekkel jelent meg az égen a déli fény: szebb, mint az északi?

Az aurora australis a déli féltekén észlelhető sarki fény neve. Az időleges jelenséget a Föld déli sarkánál a légkörbe behatoló, töltött részecskék okozzák. Főleg késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakran. Nevét a római hajnalistennő, Aurora nevéből alkották, az australis pedig délit jelent.

Ezt is szeretjük